Tartina cu sparanghel si ghebe

Tartina cu sparanghel si ghebe

 Îmi place să experimentez gusturi noi. Astăzi o să combin sparanghelul cu ghebele. Sparanghelul se găsește destul de ușor la supermarket, iar ghebele sunt specifice toamnei, însă le puteți găsi la magazin și marinate în borcane. Având în vedere că însuşi regele Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot timpul anului, leguma căpătând astfel titulatura de „hrana regilor”, trebuie să aflăm şi noi de ce este atât de apreciată această legumă.

Sparanghelul este o sursă foarte bună de fibre, acid folic, vitaminele A, C, E și K, precum și cromul, un mineral care crește capacitatea insulinei de a transporta glucoza din sânge în celule. Această plantă erbacee – împreună cu avocado, kale și varză de Bruxelles – este o sursă deosebit de bogată de glutation, un compus detoxifiant care ajută la descompunerea carcinogenilor și a altor compuși nocivi precum radicalii liberi. Acesta este motivul pentru care consumul de sparanghel poate ajuta la protejarea împotriva combaterii anumitor forme de cancer, cum ar fi cancerul osos, al sânului, colonului, laringelui sau al cancerului pulmonar.

La fel ca alte legume cu frunze verzi, sparanghelul oferă folat, care funcționează cu vitamina B12 – găsită în pește, carne de pasăre sau lapte – pentru a ajuta la prevenirea afecțiunilor cognitive. Într-un studiu realizat de Universitatea Tufts, adulții mai în vârstă cu niveluri sănătoase de folat și B12 au avut rezultate mai bune la un test de viteză de răspuns și flexibilitate mentală. Acest folat este excelent și pentru femeile însărcinate, fiindcă reduce riscul de malformații la bebeluș.

În plus, sparanghelul conține niveluri ridicate de asparagină, un aminoacid care servește ca diuretic natural, iar urinarea nu numai că eliberează lichide, ci ajută la eliminarea sărurilor în exces din organism. Acest lucru este deosebit de benefic pentru persoanele care suferă de edem (o acumulare de fluide în țesuturile organismului) și cei care au hipertensiune arterială sau alte boli legate de inimă. Veți observa că după ce consumați sparaghel, urina va avea un miros specific. Nu vă speriați, este normal, nu există efecte dăunătoare, nici datorită compușilor sulfurici, nici a mirosului.

Câteva informații despre ghebe

Ghebele tomantice sunt ciuperci saprofite sau parazite care cresc în paduri, pe lemnul viu, mort sau putrezit al speciilor de foioase sau de conifere. De regulă, apar în tufe bogate. Necesită conditii speciale de temperatură și umezeală, așa că nu se ivesc până ce ploile abundente nu îndepartează seceta. Ghebele sunt cele mai râvnite ciuperci, fiindcă au un gust plăcut. Cele mai gustoase dintre ele insoțesc buturugile sau arborii de foioase. Cele mai amare le veți găsi pe conifere. Ghebele trebuie culese cu maxim de profesionalism, cunoscând nu doar trăsăturile somatice, ci și ecologia lor. Din păcate, nu există nicio modalitate prin care să se poată evita confuziile sau otrăvirea. De aceea, cunpărați din surse sigure, cel mai bine ambalate de la magazin.

Sparanghelul are un regim mai special la gătire. Țineți minte aceste sfaturi de gătit pentru a păstra antioxidanții și a vă menține preparatul sănătos: înăbușiți, prăjiți în cuptor sau faceți pe grill sparanghelul. Aceste metode de gătit rapid, fără apă, vor păstra conținutul nutrițional extraordinar și puterea antioxidantă a acestei legume. Eu am ales să înăbușesc sparanghelul cu ulei de măsline, apă și usturoi. Dar mai multe despre rețetă aflați mai jos.

Print Friendly, PDF & Email

Be Social