Supa hipocalorica de Apio (tulpina de telina)

Supa hipocalorica de Apio (tulpina de telina)

Deși sună cam exotic, apio nu este o plantă nouă de pe altă meleaguri, ci doar denumirea tulpinii de țelină, plantă pe care o găsim în orice piață. De obicei, noi, românii, folosim rădăcina de țelină pentru a da gust supelor sau ciorbelor. Dar astăzi, o să punem accent pe tulpina țelinei, care de asemenea poate da un gust excelent supei.

Pe lângă gustul aromat, tulpina de țelină sau apio are și proprietâți hipocalorice. Cu alte cuvinte, este foarte bună pentru oricine și-a propus să slăbească câteva kilograme.

Sucul de Apio are capacitatea de a diminua colesterolul, îmbunătățește circulația sangvină, alcalinizează și te ajută să te calmezi.

Țelina este una dintre plantele tradiționale mediteraneene recunoscută pentru aroma sa puternică, pe care o găsim într-o varietate de bucătării.

Beneficiile țelinei

  • Țelina este una dintre plantele erbacee cu conținut scăzut de calorii. Frunzele sale au doar 16 calorii pe 100 de grame și conțin o mulțime de fibre nesaturate care, combinate cu alte legume, pot ajuta la reducerea greutății corporale și a nivelului de colesterol din sânge.
  • Frunzele sale sunt o sursă bogată de antioxidanți flavonoidici, cum ar fi zeaxantina, luteina și b-carotenul, care au funcții antioxidante, de protecție împotriva cancerului și de stimulare a imunității.
  • Frunzele sale sunt o sursă bună de vitamina A. 100 g de țelină proaspătă cuprinde 449 UI sau 15% din nivelurile zilnice necesare acestei vitamine. Vitamina A și beta-carotenul sunt antioxidanți naturali ai flavonoidelor. Vitamina A este, de asemenea, necesară pentru menținerea mucoasei și a pielii sănătoase, precum și pentru vederea pe timp de noapte. Consumul de alimente naturale bogate în flavonoide ajută organismul să protejeze de cancer pulmonar și cavitatea bucală.
  • Planta este, de asemenea, bogată în multe vitamine vitale, inclusiv acidul folic (9% din DZR), riboflavina, niacinul și vitamina C, care sunt esențiale pentru un metabolism optim.
  • Țelina proaspătă este o sursă excelentă de vitamină-K, care asigură aproximativ 25% din DZR. Vitamina-K ajută la creșterea masei osoase prin promovarea activității osteoblastice în oase. De asemenea, are un rol stabil în bolnavii cu boala Alzheimer prin limitarea leziunilor neuronale din creier.
  • Planta este o sursă foarte bună de minerale cum ar fi potasiu, sodiu, calciu, mangan și magneziu. Potasiul este o componentă importantă a fluidelor celulare și ale corpului care ajută la reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.
  • Frunzele și semințele sale conțin multe uleiuri volatile esențiale; Totuși, aroma sa unică se datorează compușilor chimici cunoscuți sub numele de ftalide. Uleiul esențial obținut prin extracția plantei de țelină a fost folosit ca o soluție liniștitoare pentru nervozitate, osteoartrită și condiții de artrită. În plus, semințele și rădăcina acesteia sunt diuretice (elimină excesul de apă din organism prin urină), ajută la secreția de lapte matern și are proprietăți tonice.

Supa hipocalorică de Apio este aromată și se prepară rapid asemănător supelor de legume.

Print Friendly, PDF & Email

Be Social