Sos de rosii pentru spaghetti

Sos de rosii pentru spaghetti

O rețetă de paste cu sos de roșii și busuioc te poate scoate din impas în cel mai scurt timp. Este o rețetă ușoară și conține fibre, antioxidanți și vitamina A și C.

Pastele se servesc calde imediat după preparare. Se scot din apa clocotită înainte ca ele să se inmoaie prea tare. Italienii spun „al dente”.

Eu am folosit aparatul de bucătărie Thermomix, care mi-a simplificat mult munca.

Roșia este recunoscută atât ca fruct, cât și ca legumă. Este o parte integrantă a bucătăriilor din întreaga lume, în special în regiunea mediteraneeană. Consumul zilnic de roșii/tomate oferă un mare impuls pentru sănătate, împreună cu îmbunătățirea gustului alimentelor. Le găsiți în nenumărate mâncăruri, inclusiv paste făinoase, pizza, ketchup, diverse băuturi și ca element de aromă inclus în feluri de mâncare de la micul dejun până la cină. Ele sunt relativ ușor de cultivat și cresc foarte rapid, fiind o sursă de hrană rapidă, ceea ce este un motiv major pentru care este o hrană de bază pentru multe națiuni.

Sursă bogată de antioxidanți Roșia contine o cantitate mare de licopen, un antioxidant foarte eficient in tratarea cancerului care provoaca radicalii liberi. Acest beneficiu poate fi obținut chiar și din produse din roșii prelucrate termic cum ar fi ketchup. Licopenul din tomate se apără împotriva cancerului și s-a dovedit a fi deosebit de eficient în combaterea cancerului de prostată, a cancerului de col uterin, a cancerului de stomac și a rectului, precum și a cancerului de faringe și esofag. Protejează împotriva cancerului de sân și a cancerului la nivelul gurii, potrivit studiilor publicate de Școala de Sănătate Publică din Harvard.

Sursa bogată de vitamine și minerale: O singură roșie poate furniza aproximativ 40% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina C este un antioxidant natural care împiedică radicalii liberi care cauzează cancer să dăuneze sistemului organismului. De asemenea, conține o cantitate abundentă de vitamină A și potasiu, precum și fier. Potasiul joacă un rol vital în menținerea sănătății nervoase, iar fierul este esențial pentru menținerea sănătății normale a sângelui. Vitamina K, care este esențială în coagularea sângelui și controlează sângerarea, se găsește de asemenea din abundență în roșii.

Reduce colesterolul și protejează inima: Licopenul din roșii previne oxidarea lipidică a serului, exercitând astfel un efect protector împotriva bolilor cardiovasculare. Consumul regulat a dovedit a scădea nivelul colesterolului LDL și al trigliceridelor din sânge. Aceste lipide sunt principalii vinovati in bolile cardiovasculare si conduc la depunerea de grasimi in vasele de sange.

Blochează efectul fumului de țigară: Cele două componente principale ale roșiilor, acidul cumaric și acidul clorogenic, luptă împotriva nitrozaminelor produse în organism și care sunt principalii agenți cancerigeni găsiți în țigări. Prezența vitaminei A în cantități atât de mari a demonstrat, de asemenea, că reduce efectele cancerigenilor și vă poate proteja împotriva cancerului pulmonar.

Sănătatea digestivă:  Roșiile păstrează sistemul digestiv sănătos, împiedicând atât constipația cât și diareea. De asemenea, previne icterul și elimină efectiv toxinele din organism. În plus, ele au o cantitate mare de fibre, care pot înmuia scaunele și pot reduce simptomele constipației. O cantitate sănătoasă de fibre ajută la stimularea mișcării peristaltice în mușchii digestivi netezi și, de asemenea, eliberează sucuri gastrice.

Reduce hipertensiunea arterială: Consumul de roșii zilnic reduce riscul de apariție a hipertensiunii, cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială. Acest lucru se datorează parțial nivelului impresionant de potasiu din roșii. Potasiul este un vasodilatator, ceea ce înseamnă că reduce tensiunea din vasele de sânge și arterele, mărind astfel circulația și scăzând stresul asupra inimii prin eliminarea hipertensiunii.

Gestionează diabetul: Un studiu realizat de Jurnalul Asociației Medicale Americane arată că un consum zilnic de roșii reduce stresul oxidativ al diabetului de tip 2.

Pielea sănătoasă:  Roșiile ajută la menținerea dinților, oaselor, părului și pielii sănătoase. Aplicarea pe piele a sucului de roșii este chiar cunoscută pentru a vindeca arsurile solare severe. Consumul zilnic protejează pielea împotriva eritemului indus de UV.

Previne infecții ale tractului urinar: Aportul de roșii reduce, de asemenea, incidența infecțiilor tractului urinar, precum și a cancerului de vezică urinară. Acest lucru se datorează faptului că roșiile sunt bogate în conținut de apă, care pot stimula urinarea, deci sunt diuretice în anumite moduri. Aceasta crește eliminarea toxinelor din organism, precum și excesul de apă, sărurile, acidul uric și unele grăsimi.

Print Friendly, PDF & Email

Be Social