Salata de legume la gratar cu crutoane

Salata de legume la gratar cu crutoane

Este sezonul salatelor vara! Salata de rosii, salate verzi, salata de castraveți. Dar ce ziceți de o combinație între salada verde și legume la grătar? Va spun eu: este o nebunie! Mai adăugați și niște crutoane și gata masa.

Simplu de pregătit și sănătos. Ce ne spun experții despre consumul de salate?

Consumul de salate aproape în fiecare zi poate fi unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri alimentare pe care le puteți adopta – și unul dintre cei mai simpli, spun experții.

Salatele verzi se găsesc în meniul  fiecărui restaurant. Puteți chiar să cumpărați chiar o salată mixtă (cu salată de roșii, morcovi și roșii, disponibilă cu dressing de salate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de calorii) la multe lanțuri de fast-food în zilele noastre.  Și puteți face o salată verde la domiciliu în 5 minute, înarmat cu o pungă de salată verde pre-spălată, câțiva morcovi sau alte legume și u dressing făcut rapid din lămâie, ulei de mâsline, sare și piper.

Majoritatea oamenilor se bucură să mănânce salate – chiar și copii! Puteți să le personalizați pentru a include fructele și legumele care vă atrag cel mai mult sau orice aveți la îndemână. Trebuie doar să fiți creativi!

1. Mănâncă salate pentru fibre

E greu de crezut că ceva pe care nu-l putem digera poate fi atât de bun pentru noi! O dietă bogată în fibre poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului și la prevenirea constipației.

2. Mananca salate pentru beneficiile de sănătate ale fructelor și legumelor

Mulți experți sunt de acord că ar trebui să mâncăm mai multe fructe și legume (în special legume verde închis, roșii și portocalii)

Dacă consumați în mod frecvent salată verde, probabil veți avea o mulțime de antioxidanți puternici (vitamina C și E, acid folic, licopen și alfa și beta-caroten), mai ales dacă salata voastră include unele legume crude. Antioxidanții sunt substanțe care ajută la protejarea organismului de deteriorarea cauzată de moleculele dăunătoare numite radicali liberi.

De ani de zile, cercetătorii au observat o legătură între consumul multor fructe și legume și riscuri mai scăzute ale multor boli, în special ale cancerului. Un studiu recent al Institutului Național American al Cancerului sugerează că persoanele a căror dietă e bogată în fructe și legume ar putea avea un risc mai scăzut de a dezvolta cancere ale capului și gâtului.

3. Mănâncă salate pentru a reduce caloriile și pentru a spori sațietatea

Dacă scăderea în greutate este scopul vostru, ar trebui să vă începeți mesele cu o salată verde. Studiile au arătat că consumul unui prim curs caloric scăzut, ca o salată verde de 150 de calorii sau mai puțin, sporește sațietatea.

4. Mănâncă salate pentru a obține grăsimi bune

Consumul de grăsimi bune (cum ar fi grăsimea mononesaturată găsită în ulei de măsline, avocado și nuci) cu ajutorul legumelor pare să vă ajute organismul să absoarbă fitochimicalele protectoare, cum ar fi licopenul din roșii și luteina din legumele verde închis.

Un studiu recent efectuat de Universitatea de Stat din Ohio a măsurat felul în care substanțele fitochimice au fost absorbite de organism după ce oamenii au mâncat o salată de salată, morcov și spanac, cu și fără 2 1/2 linguri de avocado. Consumatorii de avocado au absorbit opt ori mai mult alfa-caroten și mai mult de 13 ori mai mult beta-caroten (ambele fiind considerate a ajuta la protejarea împotriva cancerului și bolilor de inimă) decât grupul care mănâncă salate fără avocado.

Dacă vă asezonați salata cu un pic de ulei de măsline, ați putea câștiga chiar și câțiva ani pentru voi. Cercetarea italiană privind persoanele de peste 60 de ani a sugerat că o dietă care include ulei de măsline și legume crude este legată de o mortalitate redusă.

Așadar, mânăncă o salată în fiecare zi!

Print Friendly, PDF & Email

Be Social