Piure de cartofi cu sos de ciuperci

Piure de cartofi cu sos de ciuperci

Într-o ocazie precedentă, vorbeam despre faptul că îmi plac cartofii. Și îmi plac și ciupercile. Iată că a venit timpul să gătim un fel de mâncare care să le includă pe amândouă. Piure cu sos de ciuperci. Și nu orice sos de ciuperci. Am ales un ingredient special: uleiul de măsline extravirgin cu aromă de trufe- acesta va da mâncării noastre exact savoarea aceea minunată pe care ne-o dorim și pe care doar pe la restaurante o mai găsim.

Trufele sunt un soi de ciuperci care aparține familiei Tuber. Seamănă cu o piatră neagră sau cu un cartof. Trufele și-au păstrat o valoare mare  în întreaga istorie. Chiar și acum, ele sunt destul de costisitoare și sunt folosite doar pentru mâncăruri exotice care menționează că există trufele în ele. Din punct de vedere nutrițional, uleiul de trufe nu are nimic mai mult decât uleiul de bază, adesea uleiul de măsline extra virgin. Uleiul de culoare deschisă este obținut din trufe albe, în timp ce acelea de culoare închisă sunt din trufe negre. Dar gustul….gustul acestui ulei este cu adevărat unul deosebit.

Rețeta piure-ului de cartofi este deja arhicunoscută pentru orice bucătăreasă sau bucătar. Cartofi fierți cubulețe apoi pasați bine-bine. Eu am adăugat și lapte de caju. Foarte ușor de făcut din caju lăsat la înmuiat și apă, poate puțină miere (depinde de gustul fiecăruia). Se blendează totul și gata laptele. Pentru un aspect plăcut, treceți printr-un tifon conținutul și va rămâne doar lapte, fără alte rămășițe. Cu ce v-a rămas din caju, puteți face niște bomboane cu miere. Oricum ar fi, întotdeauna veți găsi o întrebuințare pentru caju. (lapte, smântână, brânză)

Pentru că ingredientul principal al rețetei este totuși cartoful, vorbim acum și despre însemnătatea lui pentru noi.

Cartofii sunt unele dintre cele mai comune și importante surse de hrană ale planetei și conțin o multitudine de beneficii pentru sănătate care îi fac esențiali ca element alimentar de bază pentru o mare parte a populației lumii. Aceste beneficii asupra sănătății includ capacitatea lor de a îmbunătăți digestia, de a reduce nivelul de colesterol, de a stimula sănătatea inimii, de a proteja polipii, de a preveni cancerul, de a gestiona diabetul zaharat, de a întări sistemul imunitar, de a reduce semnele de îmbătrânire, de a proteja pielea, Balanța fluidelor, reduce insomnia și sporește sănătatea ochilor.

 

Motivul pentru care cartofii s-au răspândit pe tot globul atât de repede și a fost atât de larg acceptat este că sunt un depozit de energie și nutrienți, inclusiv vitamine, minerale și compuși organici esențiali.

Conținut mineral: Dacă mâncați cartofi în mod regulat, vă asigurați o bună aprovizionare cu apă și ioni în corpul dumneavoastră. Acest lucru se datorează faptului că aceștia sunt bogați în potasiu. Concentrația este cea mai ridicată în coajă și imediat sub ea. Deci, mănâncarea cartofului cu tot cu coajă este chiar benefică. Cartofii conțin, de asemenea, calciu, fier și fosfor.

Conținutul de vitamine: Cartofii sunt cunoscuți pentru cantitățile mari de vitamina C. În mod obișnuit, 100 mg vor conține aproximativ 17 mg de vitamina C. Pe lângă acestea, ele conțin, de asemenea, vitamina A, B și P.

Conținutul de apă: Cartofii arată foarte mari, dar apa reprezintă aproximativ 70-80% din greutatea lor. Așadar, convingerea că devii gras prin consumul de cartofi este o concepție greșită. Desigur, în cazul în care porțiile de cartofi conțin cantități mari de unt sau dacă nu puteți să vă îndepărtați de cartofii prăjiți bogați în grăsimi și în colesterol ridicat, atunci cu siguranță veți deveni supraponderali.

Conținutul de amidon: Cartofii conțin aproximativ 17% amidon și sunt una dintre cele mai bune surse naturale de amidon. Cu toate acestea, trebuie să evitați să mâncați cartofi încolțiți, deoarece germinarea duce la conversia amidonului în zahăr.

Sfaturi pentru reducerea pierderii de nutrienți în cartofi
Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta la reducerea pierderii de nutrienți ai cartofului:

  • Evitați curățarea cartofilor de coajă înainte de a-i găti. Coaja asigură o bună protecție împotriva pierderii nutriționale în timpul procesului de gătire. Conținutul de proteine și minerale de sub coajă este foarte mare, deci dacă îi gătiți după ce le-ați îndepărtat coaja, cele mai multe dintre aceste proteine și minerale vor fi pierdute.
  • Când fierbeți cartofii, încălziți mai întâi apa până la punctul de fierbere și apoi adăugați-i. Acest lucru va reduce timpul de gătire și vă va ajuta să mențineți conținutul de vitamina C.
  • Evitați prăjirea cartofilor, deoarece 75% din vitamina C se pierde în timpul prăjirii. Puteți utiliza alte metode de gătit, cum ar fi coacerea sau aburirea.

Aștept să aflu de la voi cum v-a ieșit această rețetă de piure de cartofi cu sos de ciuperci, pe care o regăsiți mai jos. Spor la gătit!

Print Friendly, PDF & Email

Be Social