Pasta de masline cu ardei copt

Pasta de masline cu ardei copt

Ce greu ne decidem când vine vorba de mâncare…Mai ales când avem atâtea variante. În ultima vreme, pateurile și pastele sunt tot mai căutate- pate de năut, linte, soia, pastă de brânză, pastă de avocado, etc. Zic să încercăm astăzi și o pastă de măsline. Și nu oricum, cu ardei copt. 🙂

Dar prima dată să aflăm ce măsline este bine să folosim și de ce sunt bune pentru noi. Mulți se întreabă care sunt mai sănătoase? Măslinele negre sau cele verzi?

Diferența principală dintre măslinele verzi și negre este pur și simplu momentul în care sunt recoltate. Măslinele verzi sunt colectate înainte de a fi coapte, în timp ce măslinele negre sunt lăsate să se coacă pe copac. Diferența de culoare se datorează, în primul rând, maturității măslinului atunci când este luată, dar este, de asemenea, ușor afectată de modul în care sunt procesate. În 1910, descoperirea metodei de conservare a măslinelor negre a făcut posibilă prelucrarea comercială. Până atunci, procesarea nu a avut succes, deoarece măslinele au avut tendința de a se decolora.

Măslinele verzi sunt înmuiate într-o soluție care conține hidroxid de sodiu, apoi fermentate în saramură pentru orice perioadă între 6 și 12 luni după ce au fost preluate. Cu cat sunt mai fermentate maslinele, cu atat devin mai puțin amare și mai aromate. Măslinele verzi sunt, de obicei, așezate și adesea umplute cu elemente cum ar fi ardei, hamsii, jalapenos (ardei iute), usturoi sau ceapă.

Măslinele negre sunt, de asemenea, înmuiate în hidroxid de sodiu pentru a diminua amărăciunea lor, apoi în saramură, dar rareori umplute. Acest hidroxid de sodiu, cunoscut și sub denumirile E524 și sodă caustică, este o substanță chimică solidă, alcalină (pH=14 la c=1 mol/l), foarte periculoasă în stare pură, ce este utilizată și ca adititiv alimentar.În alimente este utilizat ca reglator de aciditate și antiaglomerant, dar și în alte procese precum înnegrirea măslinelor, cojirea industrială a fructelor, în obținerea caramelului etc. Deși e extrem de toxic la ingerare, se pare că în combinație cu alți compuși la gătit devine inofensiv pentru organismul uman. Hidroxidul de sodiu reacționează cu dioxidul de carbon din căldura din cuptor și formează un carbonat, conform lui The Kitchn, făcând soda caustică și produsele coapte în întregime sigure pentru consum (atâta timp cât ați folosit o soluție suficientă diluată de hidroxid de sodiu) Nu știu care e procesul de inegrire a măslinelor, așa că nu aș putea să vă asigur că pe termen lung nu vor apărea totuși reacții adverse la ingerarea acestei sodei caustice. Cel mai bine este să vă interesați de procesul de marinare a măslinelor. Pe lăngă marinarea cu hidroxid de sodiu, există și altele mai simple și sănătoase.

  1. Uscarea (în stil grecesc) este o metodă în care măslinele neagre sunt stratificate în butoaie cu sare de rocă uscată (nu se adaugă lichid). Sarea distruge amărăciunea și le curăță. Măslinele sunt agitate zilnic, iar lichidul purpuriu de la ele este drenat din fundul butoaielor. După patru până la șase săptămâni, măslinele sunt clătite pentru a elimina sarea și glicozida și ușor acoperite cu ulei; Ele sunt încrețite și purpurii în culoare, iar aceste calități sunt neplacute pentru unii, în ciuda excelenței arome și a valorii nutritive a măslinelor.
  2. Maslinele negre pot fi de asemenea tratate prin tratarea cu aer. Măslinele sunt depozitate în saci de hârtie care permit aerului să treacă prin și în jurul măslinelor. În câteva săptămâni, măslinele își vor diminua amărăciunea deși au tendința de a fi mai puternice decât aromele de măsline tratate prin alte metode.
  3. Măslinele verzi sau negre pot fi tratate numai în apă. Acestea ar trebui să fie clătite o dată sau de două ori pe zi și consumate în aproximativ două săptămâni atunci când tratarea este completă. Măslinele tratate cu apă și aer nu sunt stabile și trebuie ținute în borcane la frigider.

Datorită în principal preparării, măslinele verzi conțin aproximativ de două ori mai mult sodiu decât măslinele negre, în timp ce măslinele negre conțin mai mult ulei decât cele verzi.

Măslinele sunt o sursă bună de grăsimi nesaturate, care stimulează sănătatea inimii, precum și cantități mici de alte vitamine și minerale cheie. Ele conțin, de asemenea, polifenoli, care pot stimula sistemul imunitar. În același timp, măslinele sunt bogate în sodiu, ceea ce scade oarecum valoarea nutritivă. Măslinele negre și verzi sunt cele două soiuri cele mai comune vândute în supermarketuri.

Cel mai sănătos tip de măsline depinde de obiectivele voastre de sănătate. Dacă doriți să reduceți aportul de grăsimi saturate, măslinele negre reprezintă cea mai bună alegere. Dacă încercați să creșteți consumul de vitamina E, măslinele verzi sunt o opțiune mai sănătoasă decât omologii lor negri. Oamenii care au nevoie să-și limiteze aportul de sodiu ar trebui să consume măsline doar ocazional în dieta lor, dar măslinele negre sunt cea mai bună opțiune când le includeți într-o masă sau într-o rețetă. De aceea, eu am ales măsline naturale tăiate (sunt de culoare maro-violent) pentru pasta de măsline pe care am făcut-o.

Ardeiul (cel roșu în mod special) este recunoscut pentru conținutul mare de vitamina C pe care îl are. Deci, vom avea un sistem imunitar puternic. Și pe deasupra, ardeiul ne întinerește! Da, pentru că mai este bogat și în vitamina E, care este cunoscută pentru rolul său esențial în păstrarea unui ten tânăr și păr sănătos.

  • Dacă sunt gătiți pentru o perioadă scurtă la căldură, ardeii își păstrează cea mai mare parte a conținutului dulce, aproape fructat și a conținutului de flavonoide, care este un puternic nutrient.
  • Conținutul de sulf din ardeiul gras îl face să joace un rol protector în anumite tipuri de cancer.
  • Ardeiul roșu conține mai multe substanțe fitochimice și carotenoide, în special beta-caroten, care vă oferă beneficii antioxidante și antiinflamatorii.
  • Ardeii contin, de asemenea, vitamina B6, care este esențială pentru sănătatea sistemului nervos și ajută la reînnoirea celulelor.
  • Anumite enzime din ardeii grași, cum ar fi luteina, protejează ochii de cataractă și degenerescența maculară mai târziu în viață.

Concluzie: Consumul de ardei gras sau kapia de câteva ori în fiecare săptămână – uneori crud alteori ușor-călit câteva minute este, probabil, cel mai bun mod de a maximiza nutrienții-cheie. Serviți ardei cu alte legume crude, hummus și fructe proaspete pentru un prânz ușor. Aruncați ardeii taiati felii într-o salată de paste sau amestecați-i într-o salsa de casă. Ei sunt, de asemenea, un ingredient ideal pentru practic orice rețetă ce include sotée (călit cu ulei și putină apă). Indiferent de modul în care îi pregătiți, ardeii vor face un prânz mai nutritiv.  Eu am ales să îi consum copți pentru că au un gust extraordinar, mai ales în combinație cu puțin ulei, sare și lămâie/oțet.

Iată și rețeta pentru pasta de măsline cu ardei copt:

 

Print Friendly, PDF & Email

Be Social