Paella vegetariana (de post)

Paella vegetariana (de post)

Origini

Paella este una dintre cele mai populare și renumite mâncăruri globale, iar a defini exact ce conține paella este aproape imposibil, fiindcă fiecare bucătar o gătește în felul său.

Ceea ce este clară este originea ei umilă. Valencia din estul Spaniei este casa indiscutabilă a paella. Este unul dintre cele mai mari porturi naturale din Marea Mediterană și a fost una dintre cele mai importante zone producătoare de orez din Spania, deoarece orezul a fost introdus de către mauri peste 1200 de ani în urmă. De fapt, cuvântul spaniol pentru orez este „arroz”, derivat din limba arabă.

Paella a fost inițial mâncarea agricultorilor și a muncitorilor (clasa de jos), gătită de ei într-un foc de lemne pentru masa de prânz. Era făcută din orez, plus tot ceea ce aveau pe lângă câmpurile de orez: roșii, ceapă și melci, cu câteva boabe de fasole adăugate pentru aromă și textură.

Pentru ocazii speciale, carne de pui era adăugată în paella plus un praf de șofran pentru o culoare și o aromă deosebită. Paella era, de asemenea, consumată în mod tradițional direct din tigaia în care a fost preparată, fiecare persoană folosind propria lingură de lemn.

Încet-încet, „orezul din Valencia” a devenit din ce în ce mai larg răspândit în lumea întreagă, iar rețetele de paella au fost adaptate cu noi variații.

Beneficiile orezului

Orezul este hrana de bază în numeroasele bucătării din întreaga lume și reprezintă o cultură importantă de cereale care alimentează mai mult de jumătate din populația lumii.

Beneficiile asupra sănătății orezului includ capacitatea sa de a furniza energie rapidă și instantanee, reglarea și îmbunătățirea mișcărilor intestinale, stabilizarea nivelului zahărului din sânge și încetinirea procesului de îmbătrânire, oferind în același timp o sursă esențială de vitamina B1 organismului uman. Alte beneficii includ capacitatea sa de a stimula sănătatea pielii, de a crește metabolismul, de a ajuta la digestie, de a reduce tensiunea arterială ridicată, de a ajuta la scăderea eforturilor de scădere a greutății, de a îmbunătăți sistemul imunitar și de a oferi protecție împotriva dizenteriei, cancerului și a bolilor de inimă.

Dar hai să le luăm pe rând:

Importantă sursă de energie     –   Fiindcă orezul este bogat în carbohidrați, acesta acționează ca și combustibil pentru organism și ajută la funcționarea normală a creierului. Carbohidrații sunt esențiali pentru a fi metabolizați de organism și transformați în energie funcțională și utilizabilă. Vitaminele, mineralele și diverse componente organice măresc activitatea și metabolismul tuturor sistemelor de organe, ceea ce sporește și mai mult nivelul de energie.

Fără colesterol    –   Consumul de orez este extrem de benefic pentru sănătate, pur și simplu pentru că nu conține grăsimi dăunătoare, colesterol sau sodiu. Acesta este parte integrantă dintr-o dietă echilibrată. Orice produs alimentar care poate furniza substanțe nutritive fără a avea vreun impact negativ asupra sănătății este un bonus! Nivelurile scăzute de grăsimi, colesterol și sodiu vor contribui, de asemenea, la reducerea obezității și a condițiilor de sănătate asociate cu supraponderabilitatea.

Bună tensiune arterială   –   Orezul are un conținut scăzut de sodiu, deci este considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru cei care suferă de hipertensiune arterială.

Prevenirea cancerului     –  Orezul integral, cum ar fi orezul brun, este bogat în fibre insolubile care poate proteja împotriva multor tipuri de cancer. Mulți oameni de știință și cercetători cred că astfel de fibre insolubile sunt vitale pentru protejarea organismului împotriva dezvoltării și metastazelor celulelor canceroase. Fibrele, în special sunt benefice în apărarea împotriva cancerului colorectal și intestinal. Cu toate acestea, în afară de fibre, orezul conține și antioxidanți naturali cum ar fi vitamina C, vitamina A, compuși fenolici și flavonoizi, care acționează și stimulează antioxidanții pentru a curăța corpul de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt produse secundare ale metabolismului celular care pot afecta serios sistemele de organe și pot provoca mutația celulelor sănătoase în celulele canceroase.

Boala Alzheimer   –   Se spune că orezul brun conține niveluri ridicate de nutrienți care stimulează creșterea activității neurotransmițătorilor, contribuind ulterior la prevenirea într-o măsură considerabilă a bolii Alzheimer.

Acțiune diuretică și digestivă   –  Chinezii cred că orezul crește considerabil pofta de mâncare, remediază afecțiunile stomacului și reduce toate problemele digestive. Ca un diuretic, cojile de orez vă pot ajuta să pierdeți în greutate prin eliminarea excesului de apă și a toxinelor din organism cum ar fi acidul uric, deoarece aproximativ 4% din urină este de fapt alcătuită din grăsimi corporale.

Bogat în vitamine    –   Orezul este o sursă excelentă de vitamine și minerale, cum ar fi niacin, vitamina D, calciu, fibre, fier, tiamină și riboflavină. Aceste vitamine oferă fundația pentru metabolismul corpului, sănătatea sistemului imunitar și funcționarea generală a sistemelor de organe, deoarece vitaminele sunt consumate în mod obișnuit în cele mai importante activități din organism.

Este foarte important să vă uitați bine înainte de a cumpăra un tip de orez. Încercați să alegeți varianta cea mai naturală- orezul integral este cel care conține cei mai mulți nutrienți. Orezul alb este trecut prin suficiente procese încât să își piardă din nutrienți. Trebuie să știți că atunci când gătiți orez brun sau integral e nevoie de mai mult timp de fierbere, față de restul orezului alb procesat care are nevoie de maxim 15 minute.

Pentru prepararea unei paella bune, condimentele sunt foarte importante. De aceea, turmericul (curcuma), boia dulce și curry n-ar trebui să vă lipsească. Legumele adăugate la paella diferă de la o rețetă la alta. Eu am ales să folosesc ardei, mazăre, ciuperci și o jumătate de zucchini. Dacă nu vă dați în vânt după acest dovlecel, puteți să improvizați și să îl înlocuiți cu altceva ( boabe de porumb sau fasole).

De asemenea, totul se gătește intr-o tigaie mai înaltă, pentru a încăpea toate ingredientele. Spaniolii au o tigaie specială pe care o folosesc pentru paella, pe care am achiziționat-o și eu. O puteți găsi astăzi în orice magazin universal sau chiar online. Dacă nu aveți o astfel de tigaie, încercați să gătiți într-o tigaie tip wok suficient de mare și înaltă.

Spor la gătit!

Print Friendly, PDF & Email

Be Social