Mere caramelizate

Mere caramelizate

Mulți dintre noi uităm că, uneori, cele mai simple răspunsuri sunt cele mai bune. O sănătate mai bună ar putea fi la fel de ușoară ca un cos de mere atunci când aveți nevoie de o gustare.

După cum spunea și o zicală englezească: „An apple a day keeps the doctor away” (Un măr pe zi ține doctorul departe), mărul poate fi o bună soluție a problemelor de imunitate, răcelilor sau alte boli. De ce? Pentru că are mulți antioxidanți care ajută corpul să lupte.

Merele sunt, de asemenea, pline de fibre numite pectină – un măr mijlociu conține aproximativ 4 grame de fibre. Pectina este clasificată ca o fibră solubilă, fermentabilă și vâscoasă, o combinație care îi conferă o listă uriașă de beneficii pentru sănătate.

Beneficii

1. Obțineți dinți albi mai sănătoși
Un măr nu va înlocui periuța de dinți, dar mușcarea și mestecarea unui măr stimulează producerea de saliva în gură, reducând căderea dinților prin scăderea nivelului de bacterii.

2. Evitați Alzheimer
Un nou studiu efectuat pe șoareci arată că consumul de suc de mere ar putea menține Alzheimer departe și va lupta împotriva efectelor îmbătrânirii asupra creierului. Șoarecii din studiu care au fost hrăniți cu o dietă îmbunătățită cu mere au prezentat niveluri mai ridicate ale acetilcolinei neurotransmițătoare și s-au descurcat mai bine în testele cu labirint decât în cazul unei diete obișnuite.

3. Protejați-vă de Parkinson
Cercetările au arătat că persoanele care mănâncă fructe și alte alimente bogate în fibre câștigă o anumită cantitate de protecție împotriva Parkinson, o boală caracterizată printr-o defalcare a celulelor nervoase producătoare de dopamină din creier. Oamenii de știință au legat acest lucru cu puterea de combatere a radicalilor liberi ai antioxidanților conținuți de acestea.

4. Reduceți apariția cancerului
Oamenii de știință de la Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului, printre alții, sunt de acord că un consum de mere bogate in flavonol ar putea contribui la reducerea riscului de aparitie a cancerului pancreatic cu pana la 23%. Cercetătorii de la Universitatea Cornell au identificat mai mulți compuși – triterpenoizi – în coaja de mere care au potențiali activități anti-creștere împotriva celulelor canceroase în ficat, colon și sân. Cercetările lor anterioare au constatat că extractele din mere întregi pot reduce numărul și dimensiunea tumorilor mamare la șobolani.

5. Reduceți riscul de diabet zaharat
Cei care mănâncă cel puțin un măr pe zi sunt cu 28% mai puțin probabil să dezvolte diabet zaharat de tip 2 decât cei care nu mănâncă mere. Merele sunt încărcate cu fibre solubile, cheia pentru a bloca creșterea zahărului în sânge.

6. Aveți o inimă mai sănătoasă

Un corp amplu de cercetare a legat aportul ridicat de fibre solubile cu o acumulare mai lentă a plăcii bogate în colesterol în arterele voastre. Compusul fenolic găsit în coaja de mere împiedică, de asemenea, colesterolul care intră în organism să se solidifice pe pereții arterelor.

9. Luptă împotriva diareei și constipației

Dacă nu puteți merge la baie sau pur și simplu nu puteți opri, fibrele găsite în mere pot ajuta. Fibrele pot scoate apă din colon pentru a menține lucrurile în mișcare atunci când sunt susținute sau pentru a absorbi excesul de apă din scaun pentru a vă încetini tranzitul intestinal.

10. Luptă împotriva hemoroizilor

Ținând în control constipația, fibrele vă pot împiedica să vă strângeți prea mult atunci când mergeți la baie și, prin urmare, ajutați la atenuarea hemoroizilor.

13. Detoxificați-vă ficatul
Consumăm în mod constant toxine, fie că este vorba de băuturi sau alimente, iar ficatul  este responsabil pentru curățarea acestor toxine din corp. Mulți medici sunt sceptici față de dietele de detoxifiere, spunând că au potențialul de a face mai mult rău decât bine. Din fericire, unele dintre cele mai bune și mai simple lucruri pe care le puteți mânca pentru a vă ajuta să vă detoxiflați ficatul sunt fructele – cum ar fi merele.

14. Tratament împotriva vărsăturilor și a toxi-infecției alimentare

Cojile de mere pot fi folosite pentru a ameliora răul provocat de o toxi-infecție alimentară, ce poate presupune vărsături și diaree. Dacă nici pastilele anti-vomitive nu le puteți ingera, faceți un ceai din coji de mere și veți vedea cum simptomele încep să dispară.

Merele caramelizate sunt un desert special, ce poate fi preparat foarte ușor în orice perioadă a anului. Eu am ales sa le pregătesc pe timpul iernii, dar merele cele mai delicioase sunt toamna. Nici vara nu e un moment rău pentru aceste mere caramelizate. Dar nu în cantitate mare, ci moderată, mai ales pentru cei care țin o dietă sau au diabet. Zahărul de deasupra lor vă poate face probleme.

 

Print Friendly, PDF & Email

Be Social