Amaranth-ul este una dintre cerealele care se cultivă pe continentul latino-american de peste 8000 de ani, încă din vremea aztecilor.
Deși amaranth-ul este considerat o plantă nativă din Peru, acum este cultivată în întreaga lume în țări precum China, Rusia, Thailanda, Nigeria și Mexic. A devenit, de asemenea, o parte din bucătăriile unor părți ale Indiei, Nepalului și continentului african.
Este denumită și “planta viitorului” pentru că : recoltarea este ușoară, crește rapid, produce multe fructe și semințe, deci are o recoltă bogată și este tolerantă în medii aride. Amaranth-ul prosperă la o altitudine ridicată, dar poate să crească la aproape orice altitudine în climatul temperat, dacă are sol umed, afanat și cu un drenaj bun.
Este de fapt o sămânță: Ca și quinoa, amaranth-ul nu este o cereală obișnuită, ci este sămânța plantei amarant. O plantă poate produce până la 60.000 de semințe.
Amaranth-ul are un gust asemănător cu nuca, o aromă ușor picantă și textură gelatinoasă.
Este unul dintre cele mai nutritive alimente cunoscute având o valoare proteică mai mare decat orezul, faina integrală de grâu, ovăz sau secară. Conținutul de proteine al amaranth-ului este de aproximativ 13%, sau 26 de grame pe cană. Pentru a compara, o ceașcă de orez alb cu boabe lungi are doar 13 grame de proteine.
Amaranth-ul este bogat in lizină (aminoacid de înaltă calitate), fibre, vitamina A, E, B, D, aminoacizi esențiali și minerale ca fier, magneziu, zinc, fosfor, cupru și mai ales mangan. In plus, are mai mult calciu decat alte cereale. O ceașcă de amaranth crud are 31% din DZR (doza zilnică recomandată) pentru calciu, 14% pentru vitamina C și 82% pentru fier.
Conține o substanță numită squalenă, care ajută la reducerea colesterolului și luptă împotriva cancerului.
Este recomandat in curele de slăbire, fiindcă are puțini carbohidrați.
Semințele de amaranth sunt bogate în fier, ceea ce face din acest aliment un important element în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Amaranth-ul, hrișca și quinoa nu conțin gluten. De aceea, ele sunt recomandate bebelușilor încă de la începutul diversificării alimentației.
Este o opțiune minunată pentru un mic dejun complet: semințele mici ale Amaranth-ului iau o textură asemănătoare cu cea a terciului de ovăz atunci când sunt gătite, făcându-l o opțiune excelentă pentru prima masă a zilei. Bonus, aveți aici o rețetă pentru o cremă de amaranth perfectă cu fructe uscate sau sos de fructe.
Ingrediente:
- 1 cana semințe Amaranth deja hidratate in apă pentru câteva ore
- 4 cani apa
- fructe uscate
- miere
- lapte de migdale sau nucă de cocos
- nuci
Combinați semințele de amaranth și apa într-o cratiță. Aduceți la punctul de fierbere având aragazul la căldură medie, apoi lăsați să fiarbă la foc mic, amestecând aproximativ 20-25 de minute până devine ca o cremă. Asigurați-vă că ați amestecat în mod constant ultimele cinci minute de gătit. Dacă terciul pare gros, adăugați mai multă apă. Înainte de servire, amestecați fructele, mierea, nucile și laptele de migdale sau nucă de cocos.
Puteți găsi amaranth-ul în magazinele naturiste. Se prepară ușor , la fel ca orezul sau quinoa. Noi vă propunem să încercați icrele de amaranth.
No comments yet.