Galuste cu prune

Galuste cu prune

Această rețetă de găluște cu prune este preparată în versiuni diferite în Germania și Europa de Est. Doar că diferă compoziția. Baza este aceeași -un aluat de făină, cartof și ouă și poate fi umplută atât cu fructe dulci, cât și cu gem sau carne. Diferitele fructe pot fi folosite în loc de prune ca nectarinele. Îmi amintesc din copilarie acele găluște dulci de prune făcute de bunica în toamnă când prunele sunt atât de dulci și zemoase.

Beneficii prune

Beneficiile pentru sănătate ale prunelor includ ameliorarea indigestiei, a infecției gripale și a problemelor legate de anxietate. Puterea antioxidantă a prunelor ajută la tratarea afecțiunilor cum ar fi osteoporoza, degenerarea maculară, cancerul, diabetul și obezitatea. Ajută la menținerea nivelurilor sănătoase ale colesterolului, sănătății cardiovasculare, sănătății cognitive, puterii sistemului imunitar, sănătății celulare, echilibrului electrolitic, sistemului nervos și ajutoarelor pentru îngrijirea pielii și coagularea sângelui.

Prunele sunt fructe suculente și delicioase care aparțin genului Prunus din familia Rosaceae, care include și piersici, caise și nectarine. Ele există în diverse culori și forme cu peste 2000 de soiuri diferite.

Prunele sunt bogate în fenoli și flavonoide, care oferă o gamă impresionantă de beneficii pentru sănătate.

Antioxidanți: Prunele conțin vitamina C și fitonutrienți cum ar fi luteina, criptoxantina, zeaxantina, acidul neochlorogenic și clorogenic. Aceste componente au proprietăți antioxidante eficiente,  fenolii prezenți în prune își extind efectul protector asupra grăsimilor esențiale din neuroni și membranele celulare împotriva oricăror leziuni cauzate de stresul oxidativ.

Diabet: Prunele exercită efecte anti-hiperglicemice și ajută la combaterea diabetului zaharat. Studiile au arătat că consumul de extracte de prune contribuie la reducerea glicemiei și la nivelul trigliceridelor din organism. Flavonoidele prezente în prune exercită efecte protectoare împotriva rezistenței la insulină și contribuie la creșterea sensibilității la insulină în organism.

Osteoporoza: Consumul de prune uscate exercită acțiuni anabolice și antiresorbante, care ajută la menținerea oaselor sănătoase. Flavonoidele, cum ar fi acidul cafeic și rutina, ambele prezente în prune, ajută la inhibarea deteriorării țesuturilor osoase și la prevenirea bolilor precum osteoporoza la femeile aflate în postmenopauză. Polifenolii, împreună cu conținutul de potasiu din prune uscate, încurajează formarea oaselor, sporește densitatea osoasă și previne pierderea osoasă datorată deficienței hormonului ovarian. Cercetările au demonstrat că consumul regulat de prune uscate ajută la restabilirea densității osoase care a fost deja pierdută din cauza îmbătrânirii.

Digestia: Prunele sunt o sursă bună de fibre dietetice, împreună cu componentele sorbitol și isatin, care ajută la reglarea sistemului digestiv. Potrivit studiilor de cercetare, prune uscate sau prune uscate sunt mai eficiente în tratarea tulburărilor digestive, cum ar fi constipatia, în comparație cu alte remedii, cum ar fi coji de psyllium. Sorbitolul și isatinul au un efect de laxativ și încurajează secreția fluidelor în intestine și promovează spălarea eficientă a deșeurilor prin colon.

Boli neurodegenerative: Studiile au arătat că flavonoidele prezente în sucul de prune sunt eficiente în asigurarea protecției împotriva tulburărilor cognitive legate de vârstă. Fitonutrienții beneficii prezenți în prune ajuta la reducerea inflamației în zonele neurologice pentru a îmbunătăți funcțiile de învățare și memorie. Consumul regulat de prune contribuie, de asemenea, la prevenirea tulburărilor neurodegenerative legate de vârstă, cum ar fi bolile Alzheimer și Parkinson.

Sistemul nervos: Prunele conțin vitamina B-6, care ajută la transmiterea semnalelor nervoase și ajută la buna funcționare a sistemului nervos. De asemenea, ele ajută la creșterea normală a creierului și ajută la formarea hormonilor care influențează starea de spirit.

Niveluri colesterol sănătoase: Prunele sau prunele uscate ajută la prevenirea hipercolesterolemiei și hiperlipidemiei. Un studiu comparativ a demonstrat eficacitatea prunelor asupra sucului de struguri în menținerea nivelurilor sănătoase de colesterol din plasmă și ficat. Conținutul de fibre prezent în prune contribuie, de asemenea, la efectul protector al inimii prin reducerea colesterolului LDL și contribuind la creșterea nivelului de colesterol HDL (colesterol bun).
Pierderea in greutate: Cercetarile efectuate de Universitatea din Liverpool sugereaza ca aportul de prune ca parte a unei diete de control al greutatii poate imbunatati pierderea in greutate.

Efecte secundare:

Oxalați: Prunele conțin oxalați care se pot acumula și cristaliza, ducând la probleme de sănătate, cum ar fi complicațiile vezicii urinare sau renale. Persoanele care suferă deja de astfel de afecțiuni trebuie să evite utilizarea prunelor.

Sulfuri: Prunele uscate sau prune uscate sunt tratate cu sulfiti pentru a le împiedica oxidarea fenolilor în prune, care pot întuneca fructele și pot deveni maro. Persoanele care au sensibilitate față de sulfuri trebuie să fie atente în ceea ce privește aportul de prune, deoarece ar putea declanșa reacții alergice, inclusiv atacuri anafilactice severe.

Tumorile carcinoide: Tumorile carcinoide ridică nivelul serotoninei din sânge. Acestea conțin cantități substanțiale de serotonină. Consumul de prune înainte de testul de diagnostic pentru tumorile carcinoide poate avea ca rezultat un rezultat fals pozitiv.

Prunele sunt, de asemenea, eficiente în vindecarea menstruației neregulate și ajută la detoxifierea stomacului. Acestea conțin calciu, care este valoros pentru menținerea sănătății dentare. Potrivit medicinii ayurvedice, prunele au proprietati de răcire care ajută la calmarea excesului de căldură din organism.

Ceea ce este minunat la aceasta rețetă de găluște cu prune este că nu folosim făină albă, nici ouă, ci doar făină din fulgi de ovăz (care se realizează foarte ușor, trebuie să pui intr-o rasniță fulgi de ovăz și imediat e gata și făina) și curmale. Vă invit să încercați această rețetă indiferent de anotimp, este un desert simplu și sănătos, care va fi îndrăgit de toți, dar ales că aceste găluște arată ca niște bombonele mai mari.

Print Friendly, PDF & Email

Be Social