Ciocolata de casa din carob (pudra de roscove), arahide si caju

Ciocolata de casa din carob (pudra de roscove), arahide si caju

Atunci cand spui cuvântul „dulce”, nu-i așa că te imaginezi savurând o bucâțică de ciocolată?  Într-adevăr, ciocolata este desertul preferat al multora și  slăbiciunea altora, putând provoca chiar dependență.

Istoria ciocolatei

Băuturile cu gust de ciocolată sunt vechi de peste 3800 de ani și erau comune în zona Mesoamericii (zona actuală a Mexicului și a altor țări învecinate). Aztecii credeau că semințele de cacao au fost darul lui Quetzalcoatl, zeul înțelepciunii, iar semințele au avut o valoare atât de mare încât acestea au fost folosite ca o formă de monedă. Inițial preparată doar ca băutură, ciocolata era servită ca un lichid amar, spumos, amestecat cu condimente sau vin. Aceasta era considerată ca având puteri afrodisiace și energizante. Astăzi, aceste băuturi sunt, de asemenea, cunoscute sub numele „Chilate” și sunt făcute de către localnicii din sudul Mexicului.

După sosirea acestei băuturi în Europa în secolul al XVI-lea, s-a adăugat la ea și zahărul și a devenit populară în întreaga societate, în primul rând în rândul claselor conducătoare și apoi printre oamenii de rând.  Cuvântul „ciocolată” provine din limba antică a aztecilor „chocolatl”, și a fost asimilat mai târziu din limba spaniolă.

Astăzi, ciocolata se prepară cu ajutorul câtorva ingrediente: zahăr, lapte, uleiuri și pudră de cacao. Dar mulți nutriționiști spun că ciocolata ar trebui să se găsească pe mesele noastre destul de rar, fiindcă este unul dintre alimente ce conțin carbohidrați, grăsimi, zaharuri și multe calori.

Toate tipurile de cacao, din care se produce ciocolata conțin tanini. Printre efectele negative ale taninilor se numară și faptul că aceste substanțe intervin în eliberarea de enzime digestive, ceea ce duce la indigestie. In plus, tanini grăbesc deshidratarea organismului, provocând constipație și piele uscată.

Theobromina, principalul element chimic din ciocolată, poate cauza dureri de cap, iritarea sistemului nervos central, insomnie, mâncărimi, depresie și anxietate.

Cofeina din ciocolată actionează similar unui narcotic, putând crea dependență. Oferă rapid o stare psihică bună, însă efectul trece la fel de repede, lăsând însă în urmă sentimente și emoții negative.

Puțini au auzit despre pudra de roșcove sau carob. Carob-ul este o variantă sănătoasă de înlocuire a pudrei de cacao. Este un aliment natural, fără contraindicații, care poate fi consumat atât de copii, cât și de femeile însărcinate.

În stare naturală, cacaoa este foarte amară, ceea ce indică faptul că pentru a fi consumată are nevoie de zaharuri și procesare. În plus, cacaoa este amestecată cu uleiuri, lapte sau smantană, ceea ce duce la obținerea unui produs cu un conținut ridicat de grăsimi și zahăr, greu de digerat.

Carobul, în schimb, nu are un gust amar, astfel că nu are nevoie de îndulcitori sau grăsimi pentru a fi consumat cu plăcere.

sursă informații carob: https://www.ki-life.ro/blog/carobul-inlocuitorul-sanatos-pentru-ciocolata/

Am realizat chiar un video, în care vă prezentăm beneficiile pe care le obțineți consumând această pudră de roșcove.

La Centrul de sănătate Podiș, care se află la 30 km de Bacău, puteți descoperi ce înseamnă un stil de viață sănătos la modul holistic. Pe lângă programe de exercițiu fizic și numeroase analize medicale, aici puteți învăța cum să gătiți sănătos, luând lecții de la bucătărese experimentate în domeniul vegetarian. Am mers și eu să văd cum fac ele ciocolata, fără grăsimi și zaharuri. Iată ce a ieșit. (Pentru varianta scrisă a rețetei de ciocolată din carob, alune și caju, dați scroll spre finalul acestui articol)

Print Friendly, PDF & Email

Be Social