Ciocolata de casa sanatoasa din 3 ingrediente

Ciocolata de casa sanatoasa din 3 ingrediente

Atunci cand spui cuvântul „dulce”, nu-i așa că te imaginezi savurând o bucâțică de ciocolată?  Într-adevăr, ciocolata este desertul preferat al multora și  slăbiciunea altora, putând provoca chiar dependență.

Istoria ciocolatei

Băuturile cu gust de ciocolată sunt vechi de peste 3800 de ani și erau comune în zona Mesoamericii (zona actuală a Mexicului și a altor țări învecinate). Aztecii credeau că semințele de cacao au fost darul lui Quetzalcoatl, zeul înțelepciunii, iar semințele au avut o valoare atât de mare încât acestea au fost folosite ca o formă de monedă. Inițial preparată doar ca băutură, ciocolata era servită ca un lichid amar, spumos, amestecat cu condimente sau vin. Aceasta era considerată ca având puteri afrodisiace și energizante. Astăzi, aceste băuturi sunt, de asemenea, cunoscute sub numele „Chilate” și sunt făcute de către localnicii din sudul Mexicului.

După sosirea acestei băuturi în Europa în secolul al XVI-lea, s-a adăugat la ea și zahărul și a devenit populară în întreaga societate, în primul rând în rândul claselor conducătoare și apoi printre oamenii de rând.  Cuvântul „ciocolată” provine din limba antică a aztecilor „chocolatl”, și a fost asimilat mai târziu din limba spaniolă.

Astăzi, ciocolata se prepară cu ajutorul câtorva ingrediente: zahăr, lapte, uleiuri și pudră de cacao. Dar mulți nutriționiști spun că ciocolata ar trebui să se găsească pe mesele noastre destul de rar, fiindcă este unul dintre alimente ce conțin carbohidrați, grăsimi, zaharuri și multe calori.

Dar noi astăzi vom folosi  ingrediente naturale, nealterate prin procesare. Masa de cacao, unt de cocos și miere.

Masa de cacao este un antioxidant de exceptie și totodată un ingredient surprinzător de delicios!

Masa de cacao (lichior de cacao) se obține din boabele de cacao , care sunt lăsate la fermentat, apoi li se indepărtează cojile, se mărunțesc și se râșnesc. În această fază, ceea ce rezultă din râșnirea boabelor de cacao se numește masa de cacao sau lichior de cacao și conține între 54 – 58% unt de cacao. În procesul de râșnire untul de cacao se topește iar boabele devin o pastă (de aici denumirea de lichior de cacao) care devine solidă la temperatura camerei. Aspectul acesteia amintește de ciocolata brută și are un miros puternic, caracteristic de ciocolată. Daca se continuă procesul, în faza urmatoare lichiorul de cacao este presat pentru a se separa untul de cacao de pudra de cacao.

Ciocolata neagră conține cel mai mare procent de masă de cacao. Prin comparatie, pulberea de cacao – care se obține in urma unor procese complexe ce implică alcalizarea, extracția lipidelor prin presiune la temperatură înaltă și măcinarea  până la dimensiuni foarte mici – pierde foarte mult din constituenții inițiali ai boabelor de cacao. Masa de cacao reține majoritatea constituenților cu rol antioxidant din boabele de cacao. Este vorba despre acei compuși polifenolici (flavonoizi de tipul catehinelor, proantocianilor si procianidelor)  ale căror efecte antioxidante și de combatere a radicalilor liberi fac din masa de cacao un ingredient de excepție cu efect dovedit împotriva bolilor cardiovasculare, a proceselor inflamatorii, a cataractei și a cancerului. Mai mult, alte studii comparative au măsurat că masa de cacao conține de 2 ori mai multe substanțe antioxidante decât vinul roșu, de 2-3 ori mai multe decât ceaiul verde și de 4-5 ori mai multe decât ceaiul negru.
Totodată, într-un studiu publicat în 2008 in International Journal of Cosmetic Science s-a demonstrat că aplicarea externă a unui extract polifenolic din masa de cacao și unt de cacao a dus  la o îmbunătățire semnificativă a elasticității și tonusului pielii, la intensificarea microcirculației sângelui la nivelul acesteia și la creșterea sintezei de colagen.

Despre untul de cocos ce să vă spun…este o adevărată minune. Nu doar pentru uz extern, pentru hidratarea pielii, dar și pentru uz intern.

  • Este bogat în acid lauric, care stimulează imunitatea și distruge bacteriile, virușii și ciupercile dăunătoare.
  • De fapt, stimulează metabolismul, care ajută la scăderea în greutate și la creșterea nivelului de energie.
  • Este plin de grăsimi sănătoase
  • Este plin de aminoacizi esențiali, calciu și magneziu.
  • Untul de nucă de cocos este bogat în fibre. Acest lucru este minunat deoarece ajută mișcările intestinale și poate chiar ajuta la scăderea colesterolului. În plus, fibrele pot ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Pentru a vă asigura că obțineți suficient, vă recomandăm să fiți atenți la aceasta.

Diferența dintre untul de cocos și uleiul de cocos

Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de untul de nucă de cocos. Dar au auzit de ulei de nucă de cocos. Principala diferență dintre untul de nucă de cocos și uleiul de cocos este că uleiul de nucă de cocos este un ulei extras din nucă de cocos, în timp ce untul de nucă de cocos este fabricat din pulpa de nucă de cocos și include bucăți reale din nucă de cocos.

Mulți spun că mierea este un aliment extraordinar. Și au dreptate!  Știința modernă a verificat beneficiile pentru sănătate ale mierii de consum deoarece conține vitamine, minerale, probiotice (Lactobacillus kunkeei), enzime, antioxidanți și niște aminoacizi. Mierea în stare brută este utilă folosită pe piele ca medicament datorită proprietăților sale antimicrobiene puternice care o fac utilă ca antibiotic natural. Mai ales în cazul arsurilor. Obișnuiesc să pun miere pe rană și arsura se vindecă mai repede.
Cei care folosesc mierea în general par să înțeleagă că este mai bine să caute să o folosească într-o stare neîncălzită (brută) pentru a obține beneficii maxime. Însă există și un zvon că mierea ar fi toxică atunci când o încălzim peste punctul de fierbere. Într-adevăr, știința confirmă faptul că mierea încălzită sau fiartă deteriorează substanțele nutritive, eliminând astfel multe dintre efectele sale benefice. Modificarea cea mai evidentă a mierii încălzite este o pierdere de enzime și probiotice. Asta nu o face toxică pentru organismul uman.

Iată răspunsul unui apicultor specializat în procese chimice, Ross Conrad:

„Căldura distruge enzimele. Și, practic, ori de câte ori veți încălzi mierea, enzimele se vor distruge și, în consecință, vor dilua o mare parte din valoarea medicamentelor din miere. Mierea naturală și nefiltrată are proprietăți antibacteriene și antifungice incredibile. Este foarte, foarte vindecătoare în multe feluri.  Acestea fiind spuse, nu există dovezi că mierea tratată termic este de fapt toxică. În ceea ce privește faptul că întreaga lume bea miere în ceaiul fierbinte, nu am nicio idee dacă ar dăuna, dar cu siguranță este cel mai preferat remediu pentru gâtul meu: amestecați mierea cu lămâie și ceai din plante.”

Sigurul lucru pentru care ar trebui să ne facem griji este mierea contrafăcută, disponibilă în magazine. Este alarmant având în vedere că marea majoritate a mierii disponibile în magazinul alimentar a fost deja încălzită prin procesul de preparare. Cel mai important este să găsiți un apicultor și să cunoașteți sursa de proveniență a mierii cumpărate.

Revenind la rețeta noastră, ciocolata din 3 ingrediente este și sănătoasă și delicioasă. Rețeta este atât de simplă încât și un copil ar putea să o facă în câteva minute. Ținem minte doar numărul 100. Spor la preparat deserturi sănătoase!

 

sursa informații masa de cacao: http://www.ingredientecosmetice.ro/ingrediente-cosmetice/masa-naturala-de-cacao

Print Friendly, PDF & Email

Be Social