Chiftele din fulgi de ovaz

Chiftele din fulgi de ovaz

Chifteluțe sănătoase? Cine nu ar vrea? Adevărul e că noi am fost obisnuiți cu chiftelele prăjite în mult ulei. Indiferent de compoziția lor, cartofi sau ciuperci, ele deveneau nesănătoase din cauza prăjelii. De aceea este bine că s-au inventat cuptoarele astea electrice, care te lasă să coci la o temperatură mai joasă pentru mult timp. Așa, vei putea găti chifteluțele preferate fără să te temi de efecte secundare neplăcute.

Eu ador chifteluțele din fulgi de ovăz. Mai ales pentru că întotdeauna când nu știu ce să gătesc, tot trebuie să găsesc eu prin dulapul cu cereale niste fulgi de ovăz. În plus, poate fi folosit și de cei care au intoleranță la gluten, pentru că nu conțin gluten.

Am auzit mulți care spun că ovăzul este interzis persoanelor cu intoleranță la gluten. Acest lucru este fals. Conform Centrului Bolii Celiace de la Universitatea din Chicago,  ovăzul este practic lipsit de gluten pentru că nu face parte din grupa de cereale a grâului, orzului sau secarei, cele trei categorii de cereale care conțin in mod natural proteina de gluten. In loc de gluten, ovăzul contine o proteina numită avenin.

Ovăzul este considerat sigur pentru consum pentru cei alergici la gluten, mai usor de digerat, prezinta un risc mai redus de a declansa reactii negative si nu este “toxic.” Statisticile arată ca “mai puțin de 1 % dintre bolnavii de boală celiacă prezintă reacții la o alimentație bogată în ovăz.”

Am pregătit și niște video-uri care vă explică mai bine beneficiile ovăzului.

 

Ovăzul conține fibre solubile care durează mai mult în stomac și te ajută să te simți mai plin, mai mult. Acest lucru poate preveni supraalimentarea mai târziu în cursul zilei, ceea ce vă poate ajuta să mențineți o greutate sănătoasă și să evitați problemele de sănătate asociate excesului de greutate.

Mănâncă doar o jumătate de cană de fulgi de ovăz pe zi și este suficient pentru a avea o mulțime de beneficii de sănătate.

Fibrele descriu porțiunea de materiale vegetale din dieta pe care oamenii nu o pot digera. Este o componentă importantă în menținerea sănătății gastrointestinale (GI) prin reglarea timpului de tranzit prin tractul gastrointestinal și prin adăugarea de vrac, creșterea sentimentului de plinătate și prevenirea constipației2.

Există două tipuri de fibre: fibrele solubile absorb apa și devin un gel vâscos în timp ce se mișcă prin tractul intestinal și este fermentat de bacterii. Fibrele insolubile nu absorb apa, acționează ca agent de umplutură și nu sunt fermentate de bacterii. Făina de ovăz conține ambele tipuri și are cea mai mare proporție de fibre solubile din orice boabe sub formă de beta-glucan.

Fibrele solubile în fulgi de ovăz au arătat că reduc colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL) sau colesterolul rău cu 10-15%, mai ales atunci când sunt consumate ca parte a unei diete cu conținut scăzut de grăsimi. Studiile arată că fibrele pot reduce riscul hipertensiunii arteriale și pot reduce riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare.

Beta-glucanul solubil în apă ajută la controlul zahărului din sânge prin încetinirea timpului digestiv, care poate ajuta diabeticii să obțină un control glicemic mai bun și să prevină rezistența la insulină.

S-a demonstrat că o dietă bogată în fibre reduce riscul de apariție a cancerului de colon. American Heart Association recomandă ca adulții să mănânce 25-30 de grame de fibre pe zi – majoritatea oamenilor mănâncă doar aproximativ jumătate din această cantitate.

Print Friendly, PDF & Email

Be Social