detoxifiere - articol - traieste gateste

Detoxifierea

     In fiecare an suntem invitati de catre cele mai mari reviste, sa urmam un regim fulger de detoxifiere. Aceasta periodica invitatie vine bineinteles, cu promisiunea ca vom scapa de greutate, de toxinele acumulate de-a lungul anilor si ca ne vom simti mai bine si mai sanatosi. Insa pe noi nu reusesc niciodata sa ne convinga.  Pentru ca ne place sa traim cu dragoste si vrem ce e mai bun pentru corpul nostru si al cititorilor nostri, ne-am hotarat sa apelam la opinia unui specialist. Asadar l-am contactat pe medicul Bogdan Popa, care a raspuns cu amabilitate intrebarilor noastre legate de acest aspect.

Ce inseamna detoxifierea organismului?

     Din punct de vedere medical, inseamna eliminarea/neutralizarea unei substante care produce o leziune in corp (de exemplu: intoxicatia cu alcool etilic, barbiturice, metale sau veninul de sarpe) si se bazeaza pe administrarea unui antidot. Orice substanta nociva este eliminata in mod natural de ficat, care este creierul metabolic al corpului. Aceste procese sunt realizate in permanenta, iar daca sunt depasite capacitatile de neutralizare naturale, atunci avem de obicei nevoie de ajutorul medicinei. Asadar, toxinele nu sunt stocate in corp, ci organismul lucreaza permanent la eliminarea lor.

Exista ideea conform careia un regim de detoxifiere are un anume impact asupra reglarii greutatii. Este adevarat?

     Daca prin detoxifiere ca proces de durata intelegem ca trebuie sa ne ferim de grasimi, sa mancam hipocaloric si sa consumam fructe, legume si cereale, vom putea sa avem control si asupra greutatii. Dar atentie – sucurile de fructe ca baza a unor diete detox sunt hipercalorice si aduc un aport mare de carbohidrati cu absorbtie rapida. Consumul in exces nu este recomandat.

Exista alimente care pot ajuta la eliminarea toxinelor din organism?

      Nu exista alimente care pot elimina toxinele dar exista, de exemplu, alimente cu rol antioxidant (fructele si legumele) care ajuta organismul in lupta impotriva radicalilor liberi (entitati chimice instabile cu rol nociv asupra organismului). Nu trebuie sa consideram detoxifierea un proces scurt, ca un regim de slabire, ci este important sa ne asiguram ca mancam sanatos in fiecare zi. Un regim de  cateva zile/saptamani, chiar daca ne face sa ne simtim bine, are un impact foarte mic asupra sanatatii generale si de durata a corpului.

Care este rolul apei si al exercitiului fizic in procesul de eliminare a toxinelor?

       Aportul de apa adecvat, conform nevoilor metabolice, este important pentru combaterea deshidratarii si functionarii normale a organismului. Apa in sine nu poate detoxifia.

    Exercitiul fizic determina eliminarea toxinelor prin piele, mai degraba decat prin rinichi, usurandu-le astfel sarcina. Deasemenea s-a demonstrat ca faciliteaza anumite procese metabolice importante pentru sanatate, cum ar fi cresterea colesterolului bun (HDL).

Exista restrictii pentru persoanele cu probleme speciale de sanatate?

      Trebuie sa intelegem ca cel mai important lucru este echilibrul. Dietele stricte pot determina dezechilibre majore si la oamenii sanatosi, cu atat mai mult la persoanele bolnave. Sucurile in cantitati mari nu sunt recomandate diabeticilor. Unele fructe, legume si cereale pot sa fie greu tolerate de cei cu boli intestinale inflamatorii sau malabsorbtii. O atentie deosebita trebuie acordata si bolnavilor cu disfunctii hepatice sau cardiovasculare, la care aportul foarte mare de lichide sau lipsa proteinelor din dieta poate provoca decompensari ale afectiunilor subiacente.

 

[notification type=”alert-info” close=”false” ]Dereglarile alimentare: anorexia si bulimia nervoasa[/notification]

[notification type=”alert-info” close=”false” ]Cat de periculoase sunt dietele de slabit?[/notification]

Print Friendly, PDF & Email

2 Responses to Detoxifierea

  1. Anna 18 martie 2015 at 06:44 #

    De fapt, cu tot respectul pentru dr. Popa, exista detoxifieri, desigur asociate unui stil de viata ordonat si fara excese. Postul negru si cura de sucuri pot rezolva probleme de sanatate simple si complicate. O spun atatia, de la Paul Bragg laDoru Laza ori Brian Clements, nu fara a o si demonstra sau fara a fi demonstrat-o pe pacientii dumnealor. Personal, stiu din experienta mea si a apropiatilor ca astfel de cure pot rezolva de exemplu probleme grave de acnee, pot resorbi lipoame, pot vindeca infectii, pot ameliora incredibil simptomele varicelei la adulti si pot intineri o persoana cu multi ani. Pot face chiar cu mult mai mult. E dreptul si privilegiul fiecaruia sa incerce, sa se informeze, sa creada in metodele lui Dumnezeu de vindecare si de intarire a propriului corp.

    • Narcis Cozmiuc 27 iulie 2015 at 17:23 #

      Buna seara,
      Este adevarat ca exista diferente de opinie pe aceasta tema. Intentia domnului doctor Popa este aceea de a motiva mai degraba adoptarea unui stil de viata sanatos decat abordarea periodica a unor diete care au doar efecte imediate si nu pe termen lung. Diferentele de opinie sunt bune. Asa cum spuneti si dumneavoastra, ne fac sa discernem si sa ne informam un pic mai bine inainte de a lua decizii care pot afecta sanatatea corpului nostru. Multumim pentru comentariu! Multa sanatate!

Lasă un răspuns