mar oglinda

Dereglarile alimentare

Mult timp s-a sugerat ca anorexia si bulimia nervoasa sunt simptomele unor tulburari psihice. In ultimul timp insa cercetarile sugereaza exact opusul, si anume ca simptomele acestor dereglarilor alimentare sunt în realitate simptome de inanitie.

 

     Semnificatia literala a cuvantului anorexie face referire la pierderea poftei de mancare. Persoanele care sufera de această boala insa, sunt atrase si chiar se preocupa de hrana. Ele pot gati cu multa placere pentru altii, pot colectiona retete de bucatarie si chiar face rezerve de alimente pe care nu le consuma. Desi persoanele cu anorexie sunt constiente de scopul hranei, manifesta o teama intensa de a nu se ingrasa, aceasta persitand chiar si dupa ce slabesc drastic. Oamenii care prezinta aceasta dereglare se antreneaza in mod constant (alearga, pedaleaza, se plimba, etc.)
Anorexia este o boala grava. Intre 5-10% dintre persoanele cu anorexie mor din cauza complicatiilor care apar sau prin sinucidere. Multi pacienti cu anorexie sufera de osteoporoza si prezinta numeroase fracturi. Anumite studii* semnaleaza ca in creierul pacientilor cu anorexie se observa dilatarea ventriculilor cerebrali si largirea santurilor din scoarta cerebrala, ceea ce indica o reducere a tesutului nervos.

Desi persoanele cu anorexie sunt constiente de scopul hranei, manifesta o teama intensa de a nu se ingrasa, aceasta persitand chiar si dupa ce slabesc drastic.

      Pe de alta parte, bulimia nervoasa, se caracterizeaza prin pierderea controlului asupra ingerarii de alimente. Persoanele care sufera bulimie, se indoapa cu mancare, in particular cu dulciuri si aperitive, si mai ales seara sau noaptea. Aceste excese, de obicei, sunt urmate de voma provocata si de sentimente de vinovatie. Cu aceste combinatii de imbuibare si varsaturi, ingestia neta de nutrienti (si, in consecinta, greutatea corporala) a persoanelor cu bulimie poate sa varieze. Weltzin menționeza ca 19% din persoanele cu bulimie mananca mai putin decat trebuie, 37% ingera o cantitate normala de alimente, iar restul de 44% in exces. La anumiti pacienti episoadele de bulimie sunt acompaniate de anorexie nervoasa. Se estimeaza ca incidenta anorexiei in populatie este de 0,5-2%, iar a bulimiei de 1-3%. Femeile au o probabilitate intre 10 și 20 de ori mai mare decat barbatii de a suferi de anorexie nervoasa si de 10 ori mai mult in cazul bulimiei.

Persoanele care sufera bulimie, se indoapa cu mancare, in particular cu dulciuri si aperitive, si mai ales seara sau noaptea.

Intr-un celebru studiu realizat la Universitatea din Minnesota de catre Ancel Keys si colegii sai**, s-au recrutat 36 de barbati tineri, sanatosi fizic si psihic, pentru a studia efectele semiinanitiei. Timp de 6 luni barbatii au mancat doar 50% din cat obisnuiau si drept urmare au pierdut 25% din greutatea corporala. Pe masura ce pierdeau din greutate, acesti oameni incepeau sa manifeste simptome de instabilitate emotionala si prezentau deteriorare cognitiva si schimbari fiziologice, precum scaderea temperaturii corporale. Incepusera sa se preocupe pentru mancare si alimentatie si sa adopte ritualuri de alimentatie. Au început sa adune mancare si tot felul de obiecte, si nu puteau sa-si explice de ce au aceasta obsesie de a strange obiecte care nu le folosesc.  Aceste persoane obisnuiau sa fie sociabile, dar cu timpul s-au izolat. Faptul ca acesti “subiecti” din studiul din Minnesota nu prezentau stari de alterare emotionala si simptome compulsive inainte de inceperea experimentului, sugereza ca acestea sunt mai degraba efectele decat cauza dereglarilor alimentare.

       Atat anorexia cat si semiinanitia includ simptome de depresie, insomnie, caderea parului, sinucidere. Niciunul din voluntarii studiului din Minnesota nu s-a sinucis, dar unul dintre ei si-a taiat 3 degete. Acesta a declarat: „Am fost mai deprimat ca niciodată in toata viata mea…Ma gandeam ca doar un lucru ma poate scoate din aceasta stare: sa scap de experiment. Am decis sa-mi amputez cateva degete… a fost premeditat”**.

Atat anorexia cat si semiinanitia includ simptome de depresie, insomnie, caderea parului, sinucidere.

O investigatie realizata de Steinhausen (2002), arata faptul ca indicele de succes in cazul tratamentului anorexiei nu s-a imbunatatit in ultimii 50 de ani. Anorexia si bulimia nervoasa sunt dereglari grave; a cunoaste cauzele acestora este ceva mai mult decât o chestiune academica. Speram ca noi investigatii sa ne ajute sa intelegem mai bine aceste boli enigmatice si periculoase.
* (Artmann, 1985; Herholz, 1996;Kingston, 1996; Katzman, 2001)
**(Keys, 1950)


 

[notification type=”alert-info” close=”false” ]Cat de periculoase sunt dietele de slabit?[/notification]

[notification type=”alert-info” close=”false” ]Au efect dietele de detoxifiere? [/notification]

Print Friendly, PDF & Email
No comments yet.

Lasă un răspuns