Cate lichide trebuie sa bem zilnic?

Cate lichide trebuie sa bem zilnic?

Invatam in fiecare zi sa traim din ce in ce mai sanatos. Ne ferim de coloranti si de conservanti si poate facem si putina miscare. Insa este important sa nu uitam sa inlocuim lichidele pe care corpul nostru le pierde de-a lungul zilei.

La nastere, corpul uman este format 75% din apa. Pe masura ce creste, se pierd procente, ajungand la 60% pentru barbati si femeile la doar 55%. Acesta este poate si unul dintre motivele pentru care femeile tind sa aiba mai multe depozite de grasime in timp ce barbatii tind sa aiba masa musculara. Lichidul este imprastiat in tot corpul uman. O parte este extracelular, depozitat in ficat, rinichi, vezica. Cea mai mare parte insa este stocat in interiorul celulei. De aceea apa este vitala sanatatii noastre: ajuta la lubrifierea incheieturilor , ofera deseurilor un mediu pentru descompunere, mentine tesuturile sanatoase etc. Pierdem insa acest lichid important in mod continuu, pe toata durata zilei prin transpiratie si urinare.

 

¨Apa este vitala sanatatii noastre: ajuta la lubrifierea incheieturilor , ofera deseurilor un mediu pentru descompunere, mentine tesuturile sanatoase etc.¨

 

Daca nu inlocuim ceea ce pierdem, devenim deshidratati. Dar, cata apa este nevoie sa bem zilnic pentru a inlocui ceea ce eliminam? Cu totii stim ca ar trebui sa bem doi litri (sau 8 pahare) de apa pe zi. De unde vine insa aceasta idee? In realitate, nu se poate gasi un studiu oficial care sa sprijine aceasta recomandare. Trebuie sa ne amintim ca medicii ne spun sa bem lichide, nu neaparat apa. O banana contine 74% apa. Cine mananca vara pepene rosu si simte apoi ca ii este sete? Asadar, daca avem tendinta sa mancam fructe si legume, ingeram impreuna cu acestea o buna cantitate de lichid. Cei doi litri de apa extra ar putea fi, asadar, prea mult pentru tine. Daca insa bei racoritoare indulcite si cu coloranti, atunci trebuie sa stii ca rinichii tind sa elimine mai mult sodiu si va fi nevoie de si mai multa cantitate de apa pentru inlocuirea lichidul pierdut.

 

¨Daca avem tendinta sa mancam fructe si legume, ingeram impreuna cu acestea o buna cantitate de lichid¨

 

Asadar, nu exista o norma prestabilita pentru cantitatea de lichid pe care trebuie sa o ingeram zilnic. Aceasta depinde de greutatea corpului, de cat de mult efort fizic depui , de temperatura de afara si de sanatatea trupului. Cel mai probabil nu este un lucru rau sa bei doi litri de apa pe zi. Insa un indicator foarte bun pentru a stii daca ai baut suficiente lichide este culoarea urinei. Daca este curata si aproape transparenta, atunci esti in regula. Daca este galbena, ai mai putea sa bei putina apa sau sa mananci cateva fructe. Alte culori deja pot indica inclusiv afectiuni.

Lichidele sunt un element esential pentru buna functionare a organismului. Un motiv destul de bun ca sa tii o sticla de apa sau o fructa proaspata aproape.

Print Friendly, PDF & Email
No comments yet.

Lasă un răspuns