Exista, din pacate, din ce in ce mai multe cazuri de boli grave. Medicina moderna nu le poate trata sau le trateaza cu foarte mare dificultate si mult disconfort pentru pacienti. Corpul nostru nu este nemuritor, este adevarat! Neplaceri pot aparea in orice moment. Putem totusi sa contribuim la aparitia acestor neplaceri fara sa ne dam seama. Corpul, ca orice lucru pe care vrem sa il pastram frumos si curat, are nevoie de ingrijire.
Astazi este stiut ca alimentatia este implicata in aparitia multor boli grave, atat ca factor etiologic cat si ca factor de risc. Ateroscleroza, spre exemplu sta la baza celor mai intalnite boli cardiovasculare ( hipertensiune arteriala, boala coronariana ischemica). Aceasta este influentata fundamental de aportul de grasimi, mai ales cele de origine animala. Se vorbeste din ce in ce mai mult depre carnea rosie ca factor de risc pentru diferite forme de cancer. Consumul de lactate este si el legat de aparitia cancerului de prostata. In acelasi timp, alimentatia hipercalorica bazata mai ales pe dulciuri concentrate creste riscul de diabet zaharat.
La celalalt pol stau unele alimente declarate protectoare pentru aparitia cancerului. Ultimele date in urma unor studii extensive asupra populatiei europene arata incidenta mai mica cu 30% a cancerului la populatiile cu regim alimentar mediteranean, cu salate, ulei de masline, fructe si carne putina, in general sub forma de peste. Deci alimentatia este o sabie cu doua taisuri, ne poate predispune la anumite boli dar ne si poate proteja.
In cazul cancerului, consumul de mezeluri si carne rosie reprezinta factor de risc pentru cancere ale tubului digestiv. Nu putem sa atribuim inca statutul de factor etiologic pentru ca in cancer exista o genetica foarte complexa, dar putem sa atragem atentia asupra riscului suplimentar pe care il avem atunci cand consumam produse de origine animala, mai ales carne rosie si carne procesata. Deasemenea precautie trebuie avuta in cazul alimentelor de orice origine care contin conservanti, multi dintre acesti agenti fiind toxici.
¨Alimentatia este o sabie cu doua taisuri, ne poate predispune la anumite boli dar ne si poate proteja¨
Este deja un consens ca o masa abundenta in grasimi ne va aduce disconfort abdominal postprandial. Prin contrast, vegetalele tind sa fie mai usor de digerat si sa consume mai putina energie pentru absorbtie. Deasemenea cerealele integrale dau senzatie de satietate de lunga durata, astfel ca nu vom manca intre mese. Aportul de fructe si legume ne aduce vitaminele necesare unei bune functionari a sistemului imun, energie si in general o stare de bine. In general trebuie sa avem in vedere ca organismul nostru se adapteaza si de aceea trebuie sa ne formam obiceiuri alimentare sanatoase pentru ca dincolo de placerea de moment, sa nu contribuim la dezvoltarea unor boli.
¨Aportul de fructe si legume ne aduce vitaminele necesare unei bune functionari a sistemului imun, energie si in general o stare de bine.¨
Cateva sfaturi alimentare ar fi constituit dintr-un mic dejun bogat (cu cereale integrale neaparat), pranz la care sa nu lipseasca niciodata salatele, cu evitarea prajelilor, o cina preferabil fara produse de origine animala, saraca in calorii, cu alimente usor digerabile iar intre mese snack-uri compuse din fructe.
No comments yet.