5 greseli frecvente pe care le fac cei care adopta o dieta vegetariana

5 greseli frecvente pe care le fac cei care adopta o dieta vegetariana

Multi dintre noi gandim ca ne punem corpul in pericol doar in situatii limita sau in cazul in care ne expunem fumatului, drogurilor sau alcoolului. Exista insa numeroase riscuri si in dieta pe care o adoptam si in produsele pe care le consumam. Mancarea poate fi si ea periculoasa nu numai cand contine coloranti si conservanti. Exista riscuri relationate cu o dieta neechilibrata sau insuficienta, care pot duce nu doar la slabit ci si la o deficienta considerabila de nutrienti si mai departe la afectarea functionarii corecte a creierului.

Beneficiile unei diete vegetariene sunt de necontestat. Numeroase studii au aratat ca o dieta fara carne bine planuita si nutritiva previne obezitatea, boli cardiovasculare, diabet si creste speranta de viata. Insa este foarte important ca aceasta sa fie bine echilibrata si variata. Altfel, este foarte usor sa fii un vegetarian la fel de nesanatos ca un carnivor.

Iata cele mai frecvente greseli care se fac atunci cand cineva face o schimbare de regim:

  1. Se informeaza din surse indoielnice

Unele persoane care se decid pentru o dieta vegetariana sunt influentate de diferite reviste dedicate mondenului. Astfel, sub influenta vedetelor, aleg sa adopte acest stil de viata brusc, fara o documentare riguroasa. Doar pentru ca vedetele pot aparenta o silueta si o sanatate de invidiat, nu inseamna ca se si hranesc corespunzator. Intr-o dieta vegetariana prost planuita pot foarte usor aparea carente de vitamine. Studii recente arata ca o mare parte dintre vegetarieni au o deficienta de vitamina B12. Lipsa acestui complex de vitamine poate duce la serioase afectiuni cerebrale, uneori ireversibile. Pentru a evita aceste riscuri, este foarte importante o planuire a dietei si o informare temeinica din surse de incredere. O discutie cu medicul de familie sau un nutritionist acreditat nu este de trecut cu vederea.

  1. Fac exces de gustari

O greseala care se intalneste usor si care apare tot din lipsa de informare este abuzul de gustari. In lipsa de alte idei, se apeleaza cu usurinta la gustari formate din covrigei, chipsuri si biscuiti. Aceste produse procesate nu vor compensa lipsa de nutrienti. Daca va place sa “rontaiti”, puteti opta pentru nuci, caju, migdale, fructe sau chiar legume dulci, ca morcovii.

  1. Au o dieta care nu variaza

Cu siguranta nu ne-ar placea sa purtam in fiecare zi aceleasi haine. Avem nevoie de haine diferite pentru ocazii diferite. In acelasi fel si corpul nostru are nevoie de diferite alimente care sa acopere diverse necesitati nutritionale. Varietatea este de cele mai multe ori cheia unei diete adecvate.

  1. Cred ca nu sunt expusi la boli relationate cu bacteriile din alimente

O dieta strict vegetala nu te fereste de eventuale toxiinfectii alimentare. Exista tot atatea sanse sa iei bacterii din fructe si legume precum o faci din carne si produse lactate. Tipul de dieta pe care il adopti nu are nimic de-a face cu masurile elementare de igiena in bucatarie.

  1. Cred ca este primordial sa inlocuiasca proteína animala si se concentreaza pe asta.

Exista doua prejudecati importante cand vine vorba despre proteine. Prima spune ca singurele proteine “reale” se gasesc in carne. Cea de-a doua spune ca ai nevoie de multe proteine pentru a ramane sanatos. In primul rand, proteine vegetale sunt la fel de bune pentru corpul nostru. Exista o sursa importanta de proteine in linte, soia, quinoa, mazare etc. In al doilea rand, cantitatea de proteine de care avem nevoie este de 0,8 grame pentru fiecare kilogram din greutatea noastra.

Este asadar, foarte important sa evitam aceste greseli comune daca intentionam ca dieta sa adauge ani vietii noastre.

Print Friendly, PDF & Email
No comments yet.

Lasă un răspuns