Cu siguranta am auzit cu totii de alimente precum quinoa, granola, goji sau fructe de acai. Sunt doar cateva din produsele exotice care au inceput sa fie din ce in ce mai des intalnite pe site-urile de nutritie sau in retetele vegetariene. Dar pentru ce sunt atat de bune aceste alimente si ce corespondent isi gasesc in tara noastra.
- Quinoa– este o pseudocereala care isi are originile in America de Sud. Este foarte bogata in proteine, vitamina B6, fier, magneziu si zinc. Quinoa este foarte asemanatoare (de altfel sunt si din aceeasi familie) cu amarantul (sau popular stir). Este la fel de bogata in aminoacizi esentiali si fibre. Cu toate astea, aceste proprietati nu sunt de neinlocuit. In tara noastra, proprietati asemanatoare se regasesc in orez si linte.
- Goji– sunt fructe care isi au originea in regiunea asiatica. In tara noastra este popularizat consumul fructelor in forma lor deshidratata si in general pentru deserturi. In tarile unde acest aliment este foarte raspandit se foloseste si in ceaiuri sau supe. Este important de stiut ca nu exista studii medicale amanuntite in ce priveste aceste fructe, referitoare la posibile proprietati curative. O alternativa foarte la indemana la noi in tara sunt afinele, acestea fiind unele din cele mai bogate alimente in antioxidanti.
- Acai- aceste fructe provin din Brazilia. In aceasta tara se consuma masiv, in special pentru puternicele efecte antioxidante. Cu o cantitate uluitoare de antioxidanti si fibre, vitamine B1, B2, B3, C si E, calciu si potasiu, am putea sa tragem concluzia ca acai este un superfruct. Cu toate astea, pentru a beneficia de toate aceste proprietati este foarte important consumul de fructe de acai proaspete. La noi in tara, insa, sub aceasta forma sunt dificil de gasit. Din nou, afinele pot fi o buna solutie autohtona.
- Chia– din nou un produs de origine sudamericana. Chia este foarte folosita pentru bogatul continut in Omega 3. Contine insa si calciu, magneziu, fier si zinc. Cu toate acestea, putem gasi importante surse de omega 3 si in nuci, in seminte de in si in legume ca broccoli sau conopida.
- Granola. Granola nu este nici o cereala nici un fruct. Este numele comercial al unui amestec de ovaz, nuci si miere. Este pur si simplu o alternativa mai simpla a binecunoscutului muesli. O diferenta este ca ovazul se inmoaie mai repede in lapte. Fibre insa, gasim din belsug si in granola si in muesli. Pofta de mic-dejun sanatos sa avem!
Aceste alimente sunt deseori privite ca un moft si ca un efect de marketing destul de costisitor pentru consumator. Sa nu uitam insa ca si porumbul sau rosia au fost la momentul lor ¨exotice¨. Importul de alimente necunoscute pana acum este natural intr-o lume puternic globalizata. In plus, marketing sau nu, putem avea o dieta mult mai variata.
Interesant si util acest articol. Este bine de stiut faptul ca a manca sanatos nu inseamna neaparat sa cheltui sume mari de bani pe produse de import si ca poti obtine nutrientii, vitaminele si minerale necesare unei vietuiri sanatoase si din produse autohtone.
As mentiona totusi trei lucruri (informatii suplimentare):
– Antioxidantii din afine se gasesc si in orezul negru (am aflat si eu de curand) – care, desi pare un aliment excentric, este mai accesibil ca pret decat fructele (afine).
– Chia este un pic diferita de celelalte surse de omega 3 amintite in articol prin faptul ca este mai usor digerabila. Vorbesc din perspectiva unei persoane care, suferind de litiaza biliara, nu poate consuma nuci (de nici un fel: alune, migdale, arahide, caju, etc.) sau seminte oleaginoase, insa nu am nici o problema cand mananc seminte de chia, chiar si atunci cand consum 3-4 linguri intr-o zi (portia recomandata fiind de 1 lingura de seminte/zi). In rest, pentru cei care nu fac crize biliare, consumul de nuci si seminte il recomand (cu masura, bineinteles) acesta avand intr-adevar multiple beneficii pentru organism.
– In ceea ce priveste produsul numit „granola”, pe baza informatiilor mele (nu sunt specialista, ci doar preocupata de o dieta sanatoasa), acesta NU ESTE UN ALIMENT SANATOS deoarece MIEREA TRATATA TERMIC ESTE TOXICA (sau cel putin asa am citit eu). Si chiar daca nu ar fi asa (chiar daca mierea tratata termic nu ar fi toxica), chiar si atunci, mierea trata termic NU se deosebeste aproape cu nimic de zaharul brun tratat termic (iar zaharul brun nu este cu mult mai bun decat zaharul alb, numit si „otrava alba”).