Semintele de canepa

6 beneficii pentru sanatatea ta

Semintele de canepa- 6 beneficii pentru sanatatea ta

Semintele de canepa- 6 beneficii pentru sanatatea ta

Cu toate că semințele de cânepă nu au fost populare până de curând, ele sunt un vechi aliment de bază, iar oamenii au început să recunoască valoarea nutritivă excelentă. Ele sunt foarte bogate in grasimi sanatoase, proteine de înaltă calitate și mai multe minerale.

Semintele de cânepă provin de la planta Cannabis sativa si este înrudită cu marijuana sau canabis-ul. Cu toate acestea, semințele de cânepă conțin urme nesemnificative de THC, compusul care cauzează efectul de dependență a drogurilor.

Semințele de cânepă sunt extrem de hrănitoare și bogate în grăsimi sănătoase, proteine și diverse minerale.

Iată care sunt 6 dintre beneficiile semințelor de cânepă, susținute de știință:

  1. Semintele de canepa sunt incredibil de nutritive

Fiind la bază nuci, semințele de cânepă sunt foarte nutritive. Ele au o aromă ușoară, cu gust de nucă și sunt adesea denumite inimi de cânepă.

Semințele de cânepă au peste 30% grăsimi. Ele sunt extrem de bogate în doi acizi grași esențiali: acidul linoleic (omega-6) și acidul alfa-linolenic (omega-3).

Acestea conțin, de asemenea, acid gama-linolenic, care este asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate.

Semințele de cânepă sunt o sursă excelentă de proteine, mai mult de 25% din totalul de calorii sunt calorii din proteine de înaltă calitate. Este în mod considerabil mai mult decât în cazul altor produse similare, cum ar fi semințele de chia, care oferă aproximativ 16-18%.

Semințele de cânepă sunt, de asemenea, o mare sursa de vitamina E si minerale precum fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, calciu, fier și zinc (1, 2).

Semințele de cânepă pot fi consumate crude, fierte sau prăjite. Ulei de semințe de cânepă este, de asemenea, foarte sănătos, și a fost folosit ca aliment / medicament în China, timp de cel puțin 3000 de ani.

 2. Semintele de canepa pot reduce riscul bolilor cardio-vasculare

Bolile de inimă sunt ucigașul nr. 1 la nivel mondial.

Interesant este că semințele de cânepă pot reduce riscul de boli de inimă, prin intermediul mai multor mecanisme.

Ele conțin cantități mari din aminoacid-ul numit arginină, care este utilizat pentru producerea de oxid nitric din organism.

Oxidul nitric este o molecula de gaz, care face ca vasele de sânge să se dilate și să se relaxeze, conducând la o tensiune arterială scăzută și un risc redus de boli cardio-vasculare.

Într-un studiu ce a inclus peste 13.000 de persoane, aportul crescut de arginină a fost legat cu niveluri scăzute de proteină C-reactivă (CRP). CRP este un marker inflamator asociat cu boli de inimă.

Acidul gama-linolenic găsit în semințele de cânepă, a fost, de asemenea, legat de inflamația redusă, ceea ce poate reduce riscul de boli, cum ar fi bolile de inimă.

In plus, studiile pe animale au arătat că semințele de cânepă sau uleiul din semințe de cânepă pot reduce tensiunea arterială, pot reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge și ajută inima să se recupereze după un atac de cord.

3. Semintele de canepa si uleiul din seminte de canepa pot fi benefice afectiunilor dermatologice

Acizii grași pot afecta răspunsul imunității in organism. Acest lucru ar putea avea de-a face cu echilibrul de acizi omega-6 și omega-3 acizi grași.

Semințele de cânepă sunt o sursă excelentă de acizi grași polinesaturați și esențiale. Ei au aproximativ un raport de 3: 1 de omega-6 si omega-3, care este considerat a fi intervalul optim.

Studiile au arătat că uleiul din semințe de cânepă sunt de mare ajutor persoanelor cu eczeme, deoarece pot îmbunătăți nivelurile sanguine ale acizilor grași esențiali.

De asemenea, acesta poate calma pielea uscată, poate îmbunătăți mâncărimea și poate reduce nevoia de medicamente pentru piele.

4. Semintele de canepa sunt o sursa excelenta de proteine pe baza de plante

Aproximativ 25% din calorii din semințele de cânepă provin din proteine. De fapt, semințele de cânepă furnizează cantități de proteine similare cu cele ale cărnii de vită și de miel. 30 de grame de semințe de cânepă, sau 2-3 linguri, furnizează aproximativ 11 grame de proteină.

Ele sunt considerate o sursă de proteină completă, ceea ce înseamnă că acestea oferă toți aminoacizii esențiali. Aminoacizii esențiali nu sunt produși de organism și trebuie să fie introduși prin dietă.

Surse complete de proteine sunt foarte rare în regnul vegetal. Quinoa este un alt exemplu de sursă de proteină completă, pe bază de plante.

Semințele de cânepă conțin cantități semnificative de aminoacizi ca metionina și cisteina, precum și un nivel foarte ridicat de arginină și acid glutamic.

Digestibilitatea proteinei de cânepă este de asemenea foarte bună – mai bună decât în cazul proteinelor din boabe, nuci și leguminoase.

5. Semintele de canepa poate reduce simptomele sindromului premenstrual si ale menopauzei

Până la 80% dintre femeile de vârstă reproductivă pot suferi de simptome fizice sau emoționale cauzate de sindromul premenstrual (PMS)  Aceste simptome sunt foarte probabil cauzate de sensibilitatea la prolactină. Acidul gama-linolenic (AGL), găsit în semințele de cânepă, produce prostaglandină E1, ceea ce reduce efectele prolactinei.

Un studiu realizat cu femei ce sufereau de sindrom premenstrual a arătat că, luând un gram de acizi grași esențiali (inclusiv 210 mg AGL) pe zi, aceasta a determinat o scădere semnificativă a simptomelor. Alte studii au arătat că uleiul de primula, care este bogat în AGL, poate fi extrem de eficient in reducerea simptomelor pentru femeile care nu fac alte terapii prementruale.

Acesta a scăzut durerea de sân și sensibilitatea, depresia, iritabilitatea și retenția de lichide, toate asociate cu sindromul premenstrual.

Pentru că semințele de cânepă sunt bogate în acid gama-linolenic (AGL), mai multe studii au indicat faptul că semințele de cânepă, pot ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor menopauzei. AGL-ul în semințele de cânepă ar putea ajuta la reglarea dezechilibrelor de hormoni si a inflamatiei asociate cu menopauza.

6. Seminte de canepa intregi pot fi de ajutor digestiei

Fibrele sunt o parte esențială a dietei și sunt asociate cu o sănătate mai bună a sistemului digestiv.

Semințele de cânepă întregi sunt o sursă minunată de fibre solubile (20%) și insolubile (80%)

Fibrele solubile formează o substanță gelatinoasă în intestin. Este o sursă valoroasă de nutrienți pentru bacteriile benefice digestive, și poate reduce, de asemenea, concentrația de zahăr din sânge și reglează nivelul de colesterol.

Fibrele insolubile se adaugă la materiile fecale și ar putea ajuta la trecerea ușoară a produselor alimentare și deșeurilor  prin intestin. Consumarea fibrelor insolubile este, de asemenea, asociat cu risc redus de diabet.

Semințele de cânepă decorticate conțin foarte puține fibre, deoarece coaja acestor semințe, bogată în fibre a fost eliminată.

Așadar, nu uitati sa includeti in alimentația voastra semintele de canepa, sub diverse forme – corticate sau decorticate, pe care le veti gasi foarte usor la orice magazin naturist (plafar).

Print Friendly, PDF & Email
No comments yet.

Lasă un răspuns