Smantana vegetala

Smantana vegetala

Am auzit pe mulți spunând că lactatele sunt hrana perfectă a naturii. În special la reclame auzim asta. Cât este de adevărat? Unii cercetători spun că este într-adevăr hrana perfectă dacă ești un vițeluș sau un ied.  Explicația e simplă: desigur, scopul biologic al laptelui de vacă este de a ajuta vițelul să crească rapid. Oamenii nu sunt viței, iar adulții, de obicei, nu au nevoie să crească.

Produsele lactate sunt prețuite de către organizațiile de sănătate ca un aliment esențial pentru sănătatea oaselor. In plus, sunt foarte nutritive. Laptele conține toate proteinele, acizii grași și micronutrienții necesari pentru a hrăni un vițel în creștere. Având în vedere că mușchii, celulele și organele noastre sunt similare cu ale unui vițel, logic ar fi că produsele lactate sunt, de asemenea, o buna sursă de nutrienți pentru oameni.

Dar alți experți nu sunt de acord și cred că lactatele sunt dăunătoare și trebuie evitate.  De ce?

1. Fracturi

Deși se cunoaște faptul că laptele are calciu, iar calciu este benefic pentru oase, există și reversul medaliei. Într-un studiu medical suedez, femeile care au consumat cantități mari de lapte sau alte lactate de zi cu zi au avut mai multe șanse de a suferi fracturi decât cele care nu au băut nici un pic de lapte.

2. Intoleranța la lactoză

Laptele de vacă conține lactoză, care poate fi dificil de digerat pentru oameni, având ca rezultat simptome cum ar fi greață, crampe, gaze, balonare și diaree.

3. Acnee

Mai multe studii au observat că un consum ridicat de lapte conduce la înrăutățirea acneei.

4. Cancerul de prostată

Unele dovezi sugerează că laptele și alte produse lactate conduc la un risc crescut de cancer de prostată. În schimb, dietele fără lactate par a încetini progresul cancerului de prostată.

5. Cancerul ovarian

Un studiu suedez a arătat că femeile care au consumat patru sau mai multe porții de produse lactate în fiecare zi, au fost de două ori mai susceptibile de a dezvolta cancer ovarian seros decât cele care au consumat două sau mai puține porții de produse lactate în fiecare zi.

6. Rezistență la antibiotice

Multe vaci sunt pompate cu antibiotice. Această practică duce la bacterii rezistente la antibiotice, care pot reduce eficacitatea antibioticelor folosite pe oameni.

https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/recombinant-bovine-growth-hormone.html

Pe de altă parte, mulți specialiști susțin că iaurtul ar fi cel mai benefic pentru organismul nostru dintre toate produsele lactate, restul având prea multe grăsimi.

Corpul nostru are nevoie de  o cantitate sănătoasă de „bacterii bune“ în tractul digestiv, și multe iaurturi sunt realizate folosind bacterii active, bune. Unul dintre cuvintele pe care le auziți des în legătură cu iaurtul este “probiotice„. Probiotic înseamnă literalmente “ pentru viață“ și se referă la organismele vii care pot aduce beneficii de sănătate atunci când sunt consumate în cantități adecvate.

Pentru că mulți iubesc smântâna, am zis să vă reamintesc că ea este cea responsabilă de depozitele de grăsime din corpul nostru. Ea si untul. Smântâna este un aliment hrănitor, dar nu trebuie consumată în exces și nici frecvent. Nu există o cantitate exactă recomandată, acest lucru depinzând foarte mult de concentrația de grăsime a produsului. Având în vedere că este indicat să consumăm în jur de 20 grame de grăsimi pe zi, putem aproxima o limită de o lingură pe zi. De fapt, este mai bine să consumăm mai puțin și mai des, decât o dată o cantitate mare, întrucât abuzul forțează ficatul.

Cel mai bine ar fi să evităm aceste grăsimi saturate. Poate vă gândiți că e groaznic să renunți la smântâna gustoasă pe care o știți în detrimentul unei alternative vegetariene. Dar nu este deloc așa! Am fost și eu la fel de surprinsă să descopăr această rețetă de smântână vegetală. Este cremoasă și la fel de grasă ca cea pe care o știți. Doar că, are zero colesterol! Chiar are grăsimi sănătoase. Merită să o încercați!

Rețeta video și scrisă imediat mai jos.

Print Friendly, PDF & Email

Be Social