Nu cred ca există cineva care să nu folosească săpunul. Fie în formă solidă, fie mai nou în formă lichidă, săpunul este cel care ne ajută să devenim curați și să mirosim bine. Dar putem folosi săpunul și pentru a spăla rapid o haină murdară.
În ultima vreme, însă, săpunul a devenit atât de plin de chimicale că nu mai înțelegi nimic din ce scrie la ingrediente. Când se întâmplă să nu mai înțelegi din ce e realizat săpunul pe care urmează să îl folosești, e clar că nu este sănătos pentru tine.
Parabeni, ingrediente sintetice, detergenți dăunători… trist! Dar miroase bine, incredibil de bine! Ce mai contează ce conține? Păi, contează, dacă ții la sănătatea ta!
Veți spune că săpunul de casă este sigur mai scump decât cel din magazine. Ei bine, nu chiar! Un săpun de casă te costă 4- 5 lei. Și partea bună este că poți face mai multe săpunuri odată. Deci, nu trebuie să pierzi prea mult timp în bucătărie, vei avea un stoc de săpunuri pentru cel puțin 6 luni. Plus că, este un cadou foarte parfumat și drăguț pe care îl putem oferi celor dragi. Este ocazia perfectă de a demonstra altora că ne pasă de ei, că le oferim ceva natural pentru o piele catifelată și sănătoasă.
De aceea, eu m-am hotărât să chem o prietenă- pe Geanina Floricel, care cunoaște foarte bine secretul săpunului făcut în casă. Ea a fost dispusă să ne arate cum anume se fac săpunurile naturale cu miros de scorțișoară și mentă. Ce a ieșit din experiența aceasta urmăriți în clipul de mai jos.
Până atunci, haideți să vedem de ce este bine să ne facem singuri săpun.
1. Ingredientele naturale. Cel mai bun motiv este că folosim ingrediente naturale. De obicei, săpunul este fabricat din uleiuri vegetale și unt, toate bogate în antioxidanți, vitamine și substanțe nutritive care sunt esențiale pentru pielea sănătoasă. Am auzit foarte multe persoane spunând că săpunul de casă nu numai că face pielea mai catifelată, dar le-a schimbat viața prin faptul că nu a mai existat mâncărime, uscăciune sau afecțiuni ale pielii, cum ar fi exeme, psoriazis și acnee. Toată lumea vrea o piele sănătoasă și trecerea la utilizarea zilnică a săpunului de casă este cel mai bun mod de a începe.
2. Săpun adevărat. Este numit în mod obișnuit săpun, dar acea masă produsă din chestii comerciale pe care o cumpărați de la magazin/ supermarket numai săpun nu este! Aveți o serie de produse de curățare a pielii din care puteți alege: săpun, deodorant, gel de duș, cremă de duș, spumă de baie, săruri. Acestea sunt doar cokteiluri chimice din detergenți și ingrediente sintetice care deshidratează și îmbătrânesc pielea, provoacă reacții alergice și sunt în strânsă legătură cu diferite forme de cancer. Săpunul fabricat manual este cu adevărat natural și unul dintre aspectele cele mai atrăgătoare este că ingrediente dăunătoare și inutile NU sunt adăugate în el.
3. Nu face rău altora. Când faceți voi săpunul în casă, puteți fi siguri că niciun om nu a fost rănit, sărăcit sau supus la condiții grele de lucru ale fabricilor de cosmetice. Nu folosim animale de laborator pentru a testa produsul, pentru că rețeta este una sigură și ușoară.
4. Varietate și creativitate. Dacă simți că varietatea este condimentul vieții, atunci săpunul de casă nu vă va dezamăgi! Indiferent de tipul de piele sau de preferințele personale, există un săpun cu o anumită mireasmă care să vă mângâie simțurile. Nu toate săpunurile seamănă. Există un număr infinit de retețe și arome din care puteți alege. În ziua de astăzi, internetul este plin cu astfel de rețete.
Rețeta noastră de săpun de casă nu presupune fierbere. Este vorba despre un săpun creat la rece.
Iată câteva beneficii ale uleiurilor pe care le vom folosi:
Uleiul de măsline extravirgin este cunoscut pentru antioxidanți și vitamina E. Antioxidanții pot ajuta la protejarea pielii de îmbătrânirea prematură a pielii. Vitamina E contribuie în parte la beneficiile anti-îmbătrânire ale uleiului de măsline, deoarece ajută la restabilirea netezimii pielii și protejează împotriva luminii ultraviolete.
Uleiul de ricin este excelent pentru reglarea excesului de sebum. Astfel că, piele feței va fi mai luminoasă și mai puțin grasă.
Uleiul de cocos are numeroase beneficii pentru piele:
- Hidratează şi catifelează pielea
- Înlătură senzaţia de piele uscată
- Este un bun exfoliant
- Este blând cu rănile sau bătăturile (vindecă vânătăile)
- Calmează iritaţiile (uleiul de cocos este indicat de folosit după epilare întrucât are rol antibacterian şi pe deasupra datorită aportului mare de acizi graşi calmează iritaţiile minore)
Uleiul de argan este un bun un hidratant pentru piele, care înmoaie pielea. Cu un conținut ridicat de vitamina E si de acizi grași, uleiul de argan este produsul ideal pentru a da pielii un impuls natural. Se absoarbe cu ușurință și este non-iritant, ceea ce îl face un mare hidratant natural.
Untul de shea este de asemenea un hidratant excelent pentru față și corp. Conținutul său de grăsimi este responsabil pentru proprietățile emoliente și umectante (umezește în profunzime pielea). Utilizați untul de shea pentru a vindeca călcâie crăpate, cuticule uscate și pielea dură. Poate contribui în mod dramatic la prevenirea și reducerea vergeturilor formate în timpul sarcinii din cauza creșterii în greutate și / sau a pierderii în greutate.
Untul de cacao este excelent pentru vindecarea naturală a pielii uscate și sensibile.
Uleiul de palmier se găsește în șampoane și săpunuri pentru capacitatea sa de a elimina uleiurile și murdăria din păr și din piele. Acesta conține, de asemenea, un agent de refacere care ajută la restabilirea părului și a uleiurilor naturale ale pielii.
Uleiul de cătină stimulează producția de colagen, o proteină structurală esențială pentru menținerea tinereții pielii și amânarea îmbătrânirii. Este de asemenea un bun cicatrizant.
ATENȚIE!
Pentru a prepara săpunul de casă, vom avea nevoie de vase de plastic și forme de silicon/plastic. Ustensilele vor trebui de asemenea să fie din plastic sau din lemn. Recomand plasticul, e mai ușor de curățat. Lista finală a instrumentelor necesare este aceasta:
- cântar
- termometru pentru lichide/carne
- vase plastic
- mănuși de protecție
- forme de silicon
- cratiță emailată
- Unul dintre ingredientele săpunului este soda caustică. Asta presupune să avem mare grijă atunci când o manevrăm. Sunt necesare mănuși de protecție și mâneci lungi pentru a nu intra din greșeală în contact cu pielea.
- Rețeta se va calcula în grame, nu în ml. Cântăriți întâi recipientul pe care îl veți folosi. Apoi scădeți greutatea lui din greutatea afișată pe ecran.
- Special la această rețetă este că soda nu este stinsă cu apă, ci cu ceai de gălbenele. Astfel că, toate proprietățile gălbenelelor se vor regăsi și în săpun. Ceaiul de gălbenele trebuie ținut în congelator pentru a nu crea o reacție prea spumoasă în combinație cu soda.
- Atunci când punem anumite uleiuri esențiale, este bine să combinăm și cu fructul sau planta respectivă. Exemplu: dacă punem ulei esențial de lămâie, trebuie pusă și puțină coajă de lămâie. La fel la lavandă- pe lângă ulei, adăugăm și câteva flori de lavandă.
- După ce se încheie procesul de saponificare, soda nu mai este periculoasă. Soda și cu acizii grași din uleiuri au creat o sare care face spumă.
Aici aveți rețeta video împreună cu alte detalii interesante despre istoria săpunului:
No comments yet.