Salata de vinete baba ganoush

Salata de vinete baba ganoush

Salata de vinete este unul dintre aperitivele cele mai servite in România. Chiar există obiceiul de a coace vinete toamna și a le pune la congelator pe timpul iernii. Astfel, în orice vreme, putem găti rapid o salată de vinete.

Vinetele sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, vitamina B1 și cupru. De asemenea, vânăta conține mangan, vitamina B6, niacină, potasiu, acid folic și vitamina K. Specific vinetelor sunt și fitonutrienții, cum ar fi nasunin și acidul clorogenic.

Dar ce înseamnă acest nasunin? Nasunin este un puternic antioxidant, care protejează membranele celulelor creierului de la daunelor cauzate de radicalii liberi. De asemenea, acesta ajută la transportul substanțelor nutritive în celulă și apoi, mutarea deșeurilor afară. Nasuninul  se găsește în coaja vinetei.

Cercetările au arătat, de asemenea, că antocianii ce se găsesc în vânătă inhibă inflamarea neuronală și facilitează fluxul de sânge la nivelul creierului. Acest lucru ajută la prevenirea tulburărilor mintale legate de vârstă și îmbunătățește, de asemenea, memoria.

Alte studii au arătat că un consum mai mare de alimente vegetale, cum ar fi vinetele, scade riscul de obezitate, mortalitate , diabet și boli de inimă și îmbunătățește sănătatea tenului și a părului.

Fibrele alimentare sunt recunoscute în mod obișnuit ca factori importanți în managementul greutății, fiindcă funcționează ca „agenți de umplutură” în sistemul digestiv. Acești compuși cresc sațietatea și reduc apetitul. Din moment ce vinetele au un aport caloric scăzut, fiind bogate în fibre, se pot include cu ușurință în meniul de dietă.

Peste tot în lume, vinetele se gătesc în diferite forme: pe grătar, coapte,prăjite, făcute piure.

Baba Ghanoush este un fel de mâncare popular în țările arabe. Este un piure de vinete amestecat cu diverse condimente. În mod frecvent, vinetele sunt coapte sau fripte la foc, astfel încât pasta este moale si are un gust afumat. Baba ghanoush se mănâncă de obicei cu o pâine specifică (pita) , și se adaugă, uneori, la alte feluri de mâncare. Este, de obicei, de culoare maro deschis pămîntesc. În Etiopia, acest fel de mâncare este în mod obișnuit cunoscut sub numele de blagadoush.

În Turcia, o mâncare similară este numită salatası patlican („salata de vinete”). Aceasta se face cu vinete coapte pe grătar apoi făcute piure și amestecate cu ulei de măsline, suc de lămâie și usturoi; uneori, tahini, roșii tocate și ardei verde. În sudul Turciei, vinetele sunt amestecate cu iaurt, ulei de măsline și usturoi.

În Armenia, acest fel de mâncare este cunoscut sub numele de mutabal. Ingredientele esențiale din mutabal sunt vinete, tahini, usturoi, lămâie și ceapă; și cei mai mulți armeni adaugă, de asemenea, chimen (cumin).

În Georgia, salata de vinete este preparată din vinete prăjite și tocate. Mai multe ingrediente tipice sunt ceapa, usturoiul, rodie, ardei iute roșu, ulei vegetal și coriandru verde proaspăt.

În Israel, versiunea tradițională numită ḥatzilim salat se face cu vinetele la grătar, apoi piure, tahini, ulei de măsline, lămâie, usturoi și patrunjel. Există și o variantă făcută cu maioneză in loc de tahini.

În Grecia și Cipru, melitzanosalata (salata de vinete) se face cu ulei de măsline și suc de lămâie.

Mâzga de vinete este o retetă chinezească de vinete aburite si făcute piure. Se servesc cu condimente, cum ar fi usturoiul pisat și sos de soia.

Caponata este un deliciu sicilian din vinete făcut din legume prăjite și tocate, asezonate cu țelină, măsline și capere, într-un sos dulce acrișor.

Pentru că am vrut să reinventăm rețeta românească de salată de vinete, am zis să încercăm câteva ingrediente specifice rețetei arabice. Ce a ieșit din această combinație, puteți urmări în acest video. De asemenea, rețeta scrisă o aveți puțin mai jos. Poftă bună!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Be Social

Related Recipes