Salata de patrunjel cu couscous

Salata de patrunjel cu couscous

Cel mai delicios și vibrant gust și proprietățile curative ale pătrunjelului sunt adesea ignorate în rolul său popular ca garnitura de masă.  Foarte nutritiv, pătrunjelul poate fi găsit pe tot parcursul anului, în supermarket-ul local.

Pătrunjelul pare să fie planta cea mai populară din lume. Numele său derivă  de la cuvântul grecesc care înseamnă „țelină de stâncă“ (pătrunjelul este înrudit cu țelina). Este o plantă bianuală, care va reveni an după an în grădina ta odată plantată.

Un fir de patrunjel poate oferi mult mai mult decât un decor într-o farfurie. Patrunjelul conține două tipuri de componente neobișnuite care oferă beneficii unice de sanatate. Uleiurile volatile din pătrunjel în special myristicinul – au dovedit că pot inhiba formarea tumorilor în studiile pe animale, și în special, formarea tumorilor in plamani.  Activitatea uleiurilor volatile din pătrunjel se califică ca un aliment „chimioprotectiv“, și, în special, ca un aliment care poate ajută la neutralizarea anumitor tipuri de agenți cancerigeni (cum ar fi cei din fumul de țigară și cărbune de fum gratar).

În al doilea rând, flavonoidele din pătrunjel, mai ales luteolina – pot funcționa ca antioxidanți care combină molecule foarte reactive ce conțin oxigen (numite radicali de oxigen) și ajută la prevenirea deteriorării celulelor bazate pe oxigen. În plus, extractele din pătrunjel au fost folosite în studiile pe animale pentru a ajuta la creșterea capacității antioxidante a sângelui.

În plus față de uleiurile volatile și flavonoide, pătrunjelul este o sursă excelentă de vitamina C și o bună sursă de vitamina A (pro-vitamina A carotenoid, beta-caroten).

Vitamina C are multe funcții diferite. Este unul din antioxidanții organismului solubil în apă, făcând radicalii liberi altfel periculoși, inofensivi în toate zonele solubile în apă ale corpului. Nivelurile ridicate de radicali liberi contribuie la dezvoltarea și evoluția unei varietăți largi de boli, inclusiv ateroscleroza, cancer de colon, diabet și astm. Acest lucru ar putea explica de ce persoanele care consumă cantități sănătoase de alimente care conțin vitamina C au redus riscurile pentru toate aceste condiții. Vitamina C este, de asemenea, un agent anti-inflamator puternic, ceea ce explică utilitatea în condiții cum ar fi osteoartrita și artrita reumatoidă. Și, din moment ce este nevoie de vitamina C pentru funcția sănătoasă a sistemului imunitar, poate fi, de asemenea, utilă pentru prevenirea infecțiilor urechii sau răcelilor.

Beta-carotenul, un alt important antioxidant, lucrează în zonele liposolubile ale corpului. Diete cu alimente bogate în beta-caroten sunt, de asemenea, asociate cu un risc redus pentru dezvoltarea bolilor, cum ar fi ateroscleroza, diabetul și cancerul de colon. Ca și vitamina C, beta-carotenul poate fi de asemenea util în reducerea severității astmului, osteoartrita și artrita reumatoidă. Și beta-carotenul este transformat de organism in vitamina A, un nutrient atât de important pentru un sistem imunitar puternic încât porecla sa este „vitamina anti-infecțioasă.“

Istoric

Pătrunjelul este originar din regiunea mediteraneană a Europei de Sud. Deși acesta a fost cultivat timp de mai mult de 2.000 de ani, pătrunjelul a fost folosit ca medicament înainte de a fi consumat ca aliment. Vechii greci considerau pătrunjelul a fi sacru, folosindu-l pentru a decora învingătorii concursurilor atletice, dar, de asemenea, pentru decorarea mormintelor. Practica de a folosi pătrunjel ca garnitură are de fapt o lungă istorie care poate fi urmărită înapoi către civilizația vechilor romani. Deși este incert atunci când pătrunjel a început să fie consumat ca aliment, se pare a fi cândva în Evul Mediu în Europa. Unii istorici îl creditează pe Carol pentru popularizarea lui, deoarece el a avut pătrunjel cultivat pe moșiile sale.

Ori de câte ori este posibil, alegeți pătrunjelul proaspăt și nu forma sa uscată, deoarece este superior în aromă și nutrienți. Alege pătrunjelul care este verde închis la culoare și arată proaspăt. Pătrunjelul proaspăt trebuie păstrat în frigider într-o pungă de plastic. Dacă pătrunjelul este ușor ofilit, fie se stropește ușor cu puțină apă sau îl spălați fără uscare completă înainte de depozitarea în frigider.

Dacă vreți să-l folosiți în ciorbe, supe sau alte mâncăruri calde, trebuie adăugat spre sfârșitul procesului de gătire, astfel încât să-și poată păstra cel mai bine gustul, culoarea și valoarea nutritivă.

Dacă gătiți un sos de culoare deschisă, utilizați tulpinile lui, spre deosebire de frunze, astfel încât sosul va lua aroma de pătrunjel, dar nu va fi colorat în verde.

Pătrunjelul este cunoscut și pentru faptul că împrospătează respirația. Dacă măncați usturoi, mestecați puțin pătrunjel și mirosul se va estompa.

Pentru că în România pătrunjelul se găsește cu ușurintă la piață sau în orice supermarket, dar nu este folosit la adevărata sa valoare, am decis să prepar o salată de pătrunjel cu couscous.

Despre beneficiile couscous-ului, aflați mai multe în video-ul de mai jos.

Rețeta salatei de pătrunjel și cous-cous este foarte simplă și ușor de preparat. După ce o veți încerca, veți vedea ca aveți mai multă energie, iar stomacul va fi sătul numai decât. Poftă bună!

Print Friendly, PDF & Email

Be Social