Salata de cartofi cu verdeturi si maioneza de conopida

Salata de cartofi cu verdeturi si maioneza de conopida

Cartofii sunt una dintre cele mai comune și importante surse de hrană ale planetei și conțin o multitudine de beneficii pentru sănătate care îi fac esențiali ca element alimentar de bază pentru o mare parte a populației lumii. Aceste beneficii asupra sănătății includ capacitatea lor de a îmbunătăți digestia, de a reduce nivelul de colesterol, de a stimula sănătatea inimii, de a proteja polipii, de a preveni cancerul, de a gestiona diabetul zaharat, de a întări sistemul imunitar, de a reduce semnele de îmbătrânire, de a proteja pielea, Balanța fluidelor, reduce insomnia și sporește sănătatea ochilor.

Copiii obraznici din întreaga lume refuză adesea să își mănânce legumele, totuși împărtășesc altceva în comun. Aproape toți adoră cartofii! Aceasta este calitatea ciudată și magică a cartofilor. Veți găsi rar pe cineva care să nu-i placă cartofii sau să refuze să-i mănânce. Ei se găsesc în aproape orice fel de dietă continentală într-o anumită formă și pot fi preparate în zeci de feluri, inclusiv copți, prăjiți, felii, piure și multe altele.

Iar iubitorii de cartofi (inclusiv eu), și chiar și cei cărora nu le plac,  vor fi la fel de încântați de faptul că aceste legume, cartofii, au componente nutriționale care depășesc cu mult carbohidrații și calorii și pot fi un plus extrem de benefic pentru orice plan dietetic.

Motivul pentru care cartofii s-au răspândit pe tot globul atât de repede și a fost atât de larg acceptat este că sunt un depozit de energie și nutrienți, inclusiv vitamine, minerale și compuși organici esențiali.

Conținut mineral: Dacă mâncați cartofi în mod regulat, vă asigurați o bună aprovizionare cu apă și ioni în corpul dumneavoastră. Acest lucru se datorează faptului că aceștia sunt bogați în potasiu. Concentrația este cea mai ridicată în coajă și imediat sub ea. Deci, mănâncarea cartofului cu tot cu coajă este chiar benefică. Cartofii conțin, de asemenea, calciu, fier și fosfor.

Conținutul de vitamine: Cartofii sunt cunoscuți pentru cantitățile mari de vitamina C. În mod obișnuit, 100 mg vor conține aproximativ 17 mg de vitamina C. Pe lângă acestea, ele conțin, de asemenea, vitamina A, B și P.

Conținutul de apă: Cartofii arată foarte mari, dar apa reprezintă aproximativ 70-80% din greutatea lor. Așadar, convingerea că devii gras prin consumul de cartofi este o concepție greșită. Desigur, în cazul în care porțiile de cartofi conțin cantități mari de unt sau dacă nu puteți să vă îndepărtați de cartofii prăjiți bogați în grăsimi și în colesterol ridicat, atunci cu siguranță veți deveni supraponderali.

Conținutul de amidon: Cartofii conțin aproximativ 17% amidon și sunt una dintre cele mai bune surse naturale de amidon. Cu toate acestea, trebuie să evitați să mâncați cartofi încolțiți, deoarece germinarea duce la conversia amidonului în zahăr.

Sfaturi pentru reducerea pierderii de nutrienți în cartofi
Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta la reducerea pierderii de nutrienți ai cartofului:

  • Evitați curățarea cartofilor de coajă înainte de a-i găti. Coaja asigură o bună protecție împotriva pierderii nutriționale în timpul procesului de gătire. Conținutul de proteine și minerale de sub coajă este foarte mare, deci dacă îi gătiți după ce le-ați îndepărtat coaja, cele mai multe dintre aceste proteine și minerale vor fi pierdute.
  • Când fierbeți cartofii, încălziți mai întâi apa până la punctul de fierbere și apoi adăugați-i. Acest lucru va reduce timpul de gătire și vă va ajuta să mențineți conținutul de vitamina C.
  • Evitați prăjirea cartofilor, deoarece 75% din vitamina C se pierde în timpul prăjirii. Puteți utiliza alte metode de gătit, cum ar fi coacerea sau aburirea.

Beneficii de sănătate ale cartofilor
Creșterea în greutate: Cartofii sunt în principal făcuți din carbohidrați și conțin foarte puține proteine. Acest lucru îl face o dietă ideală pentru persoanele excesiv de slabe sau subțiri care doresc cu disperare să ia în greutate. Conținutul de vitamine include vitamina C și complexul B, de asemenea, ajută la absorbția corectă a carbohidraților. Acesta este unul dintre motivele pentru care cartofii reprezintă o mare parte din dieta luptătorilor sumo, precum și mulți alți sportivi care au nevoie de rezerve mari de energie pentru a arde și a putea concura!

Digestia: Deoarece cartofii conțin în principal carbohidrați, ei sunt ușor de digerat și facilitează digestia. Această proprietate îi face perfecți pentru copii sau pentru cei care nu pot digera alimente grele, dar au nevoie de energie. Cu toate acestea, rețineți că consumul prea multor cartofi în mod regulat poate provoca aciditate în timp. Cartofii conțin, de asemenea, o cantitate considerabilă de fibre, mai mult în cartofii cruzi sau reci decât în cei fierți sau fierbinți. Aceasta stimulează mișcarea peristaltică și secreția crescută de sucuri gastrice, care ușurează digestia, previne constipația și protejează organismul de condiții mai grave, cum ar fi cancerul colorectal. Fibrele sunt, de asemenea, legate de răzuirea colesterolului din artere și vasele de sânge, mărind astfel sănătatea inimii. Pentru gastrită sau dureri ale stomacului, bătrânii noștri spun că zeama unui cartof ras băută calmează senzația de arsură și vindecă. Eu am încercat pe propria piele și a funcționat.

Îngrijirea pielii: Vitamina C și complexul B, precum și mineralele precum potasiul, magneziul, fosforul și zincul sunt benefice pentru piele. În afară de aceasta, pulpa obținută din cartofii cruzi rași, amestecată cu miere, poate avea un efect benefic pentru piele. Acest lucru ajută chiar și pentru a vindeca cosuri și pete pe piele. Din nou, această pastă, dacă este aplicată extern pe arsuri, asigură o ușurare rapidă și o vindecare mai rapidă.

Scorbut:  Vitamina C prezentă în cartofi poate ajuta la prevenirea acestei boli, cauzată de o deficiență a vitaminei C. Se caracterizează prin colțuri crăpate ale buzelor, gingii spongioase și sângerânde și infecții virale frecvente.

Reumatism: Cartofii pot ajuta în mai multe feluri în acest caz. Minerale precum calciu și magneziu ajută la ameliorarea reumatismului. De asemenea, apa obținută din fierberea cartofilor poate ameliora durerea și inflamația reumatismului. Totuși, datorită conținutului ridicat de amidon și carbohidrați, tinde să crească greutatea corporală, ceea ce poate avea efecte adverse asupra persoanelor reumatice. Este un echilibru minunat, deci trebuie să-l aplicați ca o abordare utilă fără a consuma chiar cartoful.

Inflamație: Cartofii sunt foarte eficienți în reducerea inflamației, atât interne, cât și externe. Deoarece este moale, ușor de digerat și are o mulțime de vitamina C (un antioxidant foarte bun care repară uzura țesuturilor), potasiu și vitamina B6, poate ameliora orice inflamație a intestinelor și a sistemului digestiv. Este un element alimentar foarte bun pentru cei care au ulcere la nivelul gurii. De aceea, persoanele care suferă de artrită și guta pot folosi cartofii pentru impactul lor antiinflamator, dar din nou,  pot ajuta la creșterea în greutate, ceea ce exacerbează aceste condiții și este în mod obișnuit consumat cu carne și alte alimente bogate care fac rău gutei. Un echilibru trebuie căutat.

Anti-cancer: Serviciul de cercetare agricolă a arătat că legume precum cartofii conțin un compus numit quercetin, care s-a dovedit a avea proprietăți anti-cancer și anti-tumorale. În cele din urmă, nivelurile ridicate de vitamina A și C au ambele calități antioxidante care vă pot proteja corpul de efectele devastatoare ale cancerului.

Funcționarea creierului: Funcționarea corectă a creierului depinde în mare măsură de nivelul de glucoză, de furnizarea de oxigen, de diferitele componente ale complexului vitamina-B și de anumiți hormoni, aminoacizi și acizi grași, cum ar fi omega-3. Cartofii răspund aproape tuturor nevoilor menționate mai sus. Acestea sunt bogate în carbohidrați, menținând astfel niveluri bune de glucoză în sânge. Acest lucru împiedică creierul să lase oboseala să se strecoare și păstrează activitatea cognitivă și performanța ridicată. Apoi, creierul are nevoie de oxigen, care este transportat în creier de către hemoglobină în sânge; Componenta sa principală este fierul. Și cartofii conțin fier. Prin urmare, ele ajută la eliberarea oxigenului în creier. Există o mare varietate de vitamine și minerale în cartofi care afectează pozitiv funcția creierului, incluzând fosforul, zincul și vitaminele din complexul B. Proprietățile vasodilatatoare ale potasiului au fost, de asemenea, legate de stimularea funcției cerebrale datorită fluxului sanguin crescut la acest organ esențial.

Boli de inimă: Pe lângă vitamine (complex B, C), minerale și grăsimi, cartofii conțin, de asemenea, anumite substanțe numite carotenoide (luteină, zeaxantină). Carotenoidele sunt benefice pentru sănătatea inimii și funcționarea altor organe interne. DAR, deoarece cartofii ridică nivelul de glucoză din sânge și excesul de consum poate provoca obezitatea, ceea ce pune presiune asupra inimii, trebuie să fiți atenți la cât de des utilizați cartofii pentru acest beneficiu de sănătate. Această metodă de prevenire a bolilor cardiace nu este recomandată persoanelor obeze sau diabetice.

Pietre la rinichi: Pietrele la rinichi, cunoscute și sub denumirea de Calcul renal, sunt cauzate în principal de creșterea nivelului de acid uric în sânge. În astfel de cazuri, ar trebui evitate alimente bogate în proteine, în special proteine ​​animale cum ar fi carne, curcan, creveți, pește, ouă și lapte, precum și spanac, care cresc drastic nivelul de acid uric în sânge. De asemenea, fierul și calciul contribuie la formarea pietrelor. Cartofii sunt atât de echilibrați, încât se potrivesc ca o măsură preventivă a pietrelor la rinichi, dar conțin și magneziu, care inhibă acumularea sau depunerea calciului (calcificarea) în rinichi și alte țesuturi, dovedindu-se astfel benefici pentru tratamentul calculilor renali.

Sunt sigură că după atâtea informații noi, veți privi altfel banalii cartofi. Dar ceea ce este cu adevărat special la rețeta de astăzi este maioneza de conopidă. Nu ați mai auzit de așa ceva? Iată că maioneza se poate face nu doar din ouă, lapte de soia sau orez, ci și din conopidă. Și evident, este sănătoasă, pentru că vom folosi doar ingrediente naturale, precum semințe de floarea soarelui sau muștar. În final, gustul acestei maioneze în combinație cu cartofii și verdețurile va fi cu adevărat delicioasă. Trebuie doar să o încercați o dată!

Print Friendly, PDF & Email

Be Social