Pizza cu blat de chia

Pizza cu blat de chia

Pizza a devenit in ultimii 10 ani mancarea preferată a multora, datorită faptului că se gătește repede, iar oamenii nu mai au timp să prepare mâncăruri sofisticate. O seară cu prietenii este fadă fără o pizza savurată împreună.

Istoria pizzei

Pissa este un termen latin, apărut în secolul IX, care înseamnă „pâine plată”. Începând cu secolul XIV a căpătat sensul de „pâine plată acoperită cu brânză” în limba italiană.

Contrar credinței generale, pizza nu este cert originară din Italia. De fapt nu se știe cine a “inventat” această mancare delicioasă. Deși cultura meditareană are variante incipiente înrădăcinate în dieta lor, variante similare au fost descoperite și în Egipt, Babilon și Imperiul Persan. Se știe că în Grecia Antică mâncau o pâine rotundă și plată, deasupra căreia puneau diferite condimente și ingrediente. Adițional, în cenușa rezultată în urma eruperii catastrofale a vulcanului Vezuviu din anul 74, au descoperit dovezi care ar indica faptul că o pâine rotundă din făină ar fi fost consumată la scară mare în acea perioada în Pompei și Neopolis (Neopolis fiind o colonie greacă care ulterior a devenit orașul Napoli). Însă, adevărul este că pizza putea fi inventată de oricine care a descoperit secretul combinării făinei cu apă și încălzirea acestui aluat pe o piatră fierbinte. Termenul de „pizza” a fost menționat pentru prima oară într-un text latin datat din 997, descoperit într-un orăsel italian din sud. Conform acestuia, un lucrător de fermă trebuia să îi dea episcopului orașului ‘duodecim pizze’ (douăzeci de pizze) cu ocazia Crăciunului și Paștelui.

Pizza face parte din categoria mâncărurilor de tip fast-food. Fiind preparată rapid din ingrediente ce conțin adesea prea multe grăsimi și zaharuri, pizza tinde să fie o mâncare nesănătoasă pentru organismul nostru. In ultima vreme, cel mai la modă este pizza semipreparată congelată. Problema e că aceasta conține potențiatori de aromă și E-uri, pe lângă ingredientele sărace în vitamine și proteine. Cu alte cuvinte, mâncăm mai mult pâine cu cașcaval, deci grăsimi și carbohidrați.

Pentru a ieși din aria aceasta de fast-food, m-am gândit să vă propun un altfel de pizza. O zi pizza pregătită în casă din ingrediente atent selecționate pentru a păstra echilibrul gustului și al nutrienților.

Așadar, am folosit un blat din făină de chia și multe legume. Cum se realizează așa ceva? Aveti video-ul aici:

Poate vă gândiți de ce am ales chia și nu făină integrală sau făină de ovăz, migdale sau altele. Răspunsul se află în multitudinea de proprietăți nutritive pe care le oferă semințele de chia. Ca să vă convingeți, v-am pregătit și un video despre beneficiile lor.

Print Friendly, PDF & Email

Be Social

Related Recipes