Paine neagra cu seminte

Paine neagra cu seminte

Ce este pâinea?

La cea mai simplă privire, pâinea este doar o pastă de făină și apă gătită, înconjurată de căldură. Pâinea mai complexă este înmuiată în diferite moduri și conține sare și alte ingrediente, în special grăsimi și zahăr. Deși pâinea este de obicei concepută din grâu, ea poate fi făcută practic din orice grână: porumb, orz și ovăz, amarant, mei și orez. Însă, numai grâul are glutenul esențial pentru a face pâinea să crească, deci dacă aceste alte boabe nu sunt amestecate cu grâu, pâinile vor fi necrescute. Multe, cum ar fi ovăzul, orzul și pâinea de secară pură, vor fi și ele grele și dense.

Istoria pâinii

Se crede că domesticirea și cultivarea grâului și a altor boabe au influențat în mod direct tranziția omului de la nomazi la oameni domestici, staționari. În majoritatea părților lumii, această tranziție a fost finalizată cu grâu și, ulterior, pâinea a devenit un aliment nutritiv de bază. Cu toate acestea, oamenii au continuat căile nomade în care cultivarea de boabe fie nu era fezabilă, fie nu era de dorit.

Cele mai vechi pâini erau mai degrabă un soi de terci și prăjituri plate. Boabele au fost prăjite cu apă sau lapte și au fost consumate fie crude, fie gătite, oferind hrană. Terciul a devenit mai gros și mai asemănător cu pasta, iar în cele din urmă această pastă a fost preparată fie pe o stâncă caldă, fie într-un cuptor timpuriu subteran, creând un produs mai mobil.

În urmă cu peste 5000 de ani, prima piatră de măcinare, numită quern, a fost inventată în Egipt, iar primul grîu a fost zdrobit. Modernul chapatis indian, fabricat din făină de azimă integrală și tortilla mexicană, făcut din porumb, seamănă cu pâinea produsă la vremea respectivă. Între 5000 și 3700 î.c., Egiptul a început să organizeze producția de cereale de-a lungul văii Nilului. În acest moment, pâinea a devenit o mâncare de bază, adesea folosită în comerț și a început să migreze către alte culturi.

Când omul străvechi a descoperit o mâncare care să se păstreze în lunile de iarnă, și ar putea fi înmulțită în vară, ar putea fi spus că civilizația a început.  În vremurile din Vechiul Testament, toate dovezile arată acest lucru că pâinea, pregătirea cerealelor, facerea pâinii și coacerea- toate aceastea erau lucrarea femeilor, dar în palatele regilor și prinților și în gospodăriile mari, sarcinile brutarilor ar fi specializate.

Pâinea a fost îndulcită și crescută în timp- adică, a fost adăugat un agent de creștere pentru ca aluatul să crească în forma noastră de pâine familiară.  Este probabil ca pâinea dospită sau crescută să fi fost descoperită accidental când un amestec de grâu și apă a fost lăsat într-un loc cald, cauzând crearea de drojdie naturală care produce un aluat umflat. De asemenea, este posibil ca o bucată de aluat rămas să fie amestecată într-un lot nou, producând aceleași rezultate.

Astăzi gama de făină disponibilă este mai mare decât oricând. Fiecare tip de făină a fost măcinat în funcție de utilizări specifice. Făina de grâu variază în compoziția ei și, în general, e definită de către rata de extracție.  Cele trei tipuri de făină de bază sunt:

  • Grâul întreg: extracția integrală – 100%, realizată din întrega cereală, fără nimic adăugat sau luat
  • Fâina neagră – conține în mod obișnuit aproximativ 85% din cereale originale; au fost câteva tărâțe și germeni îndepărtați. Această făină este frecvent etichetă ca „85% făină”.
  • Făina albă – 75% din grău. Cele mai multe tărâțe și grâu au fost îndepărtate în timpul frezării.

Eu am folosit făina neagră sau integrală pentru a prepara păinea cu semințe.

Pentru această rețetă de pâine, eu am folosit robotul de bucătărie Thermomix. Este extrem de folositor la frământarea pâinii. Dar mă gândesc că nu toți aveți un astfel de aparat sau poate aveți o mașină de făcut pâine. În orice caz, dacă frământați manual, trebuie să puneți pe rând ingredientele. Întâi făina, drojdia și apa. Apoi dupa ce omogenizați, adăugați și restul ingredientelor.

Print Friendly, PDF & Email

Be Social