Paine fara gluten cu pateu de naut

Paine fara gluten cu pateu de naut

Cel puțin 1% din populația României suferă de insuficiență la gluten. Ce presupune această boală celiacă sau insuficiența la gluten? Ea este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară şi orz) care se manifestă la indivizi predispuşi genetic.

Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariţia de leziuni la nivelul intestinului subţire.

Manifestările pot aparea la orice vârstă şi sunt foarte variate:

 • oboseală neexplicată
 • sau diaree cronică la
 • sindrom de malabsorbţie important,
 • statură mică,
 • anemie,
 • tulburări de tranzit,
 • flatulenţă,
 • meteorism (balonare),
 • dureri abdominale recurente,
 • afte bucale,
 • eroziuni de smalţ dentar,
 • scădere în greutate,
 • depresie,
 • erupţie cutanată (dermatită herpetiformă),
 • dureri articulare sau spasme musculare,
 • osteoporoză precoce,
 • avorturi recurente,
 • infertilitate.

Singurul mod în care se poate trata această boală este prin eliminarea glutenului din alimentație pe tot parcursul vieții.

Cei care suferă de intoleranță la gluten vor evita:
– grâul sub toate formele sale
– secara
– orzul
– germeni de grâu
– tarate
– graham, gluten
– faină de cartofi.

Este permis consumul de:
– qinoa
– hrisca
– popcorn
– malai
– mei
– paine, cereale, biscutiti si paste din porumb, orez, cartofi

– soia

-tapioca

-semințe de in

-semințe de chia

-ovăz

Gândindu-mă cât de greu le este acestor persoane sa renunte la alimente preferate, am zis să concep un meniu bun pentru micul dejun, dar și pentru aperitivul de la prânz-  Pâinici fără gluten cu pateu de năut.

Pâinea este unul dintre alimentele de bază ale românilor. Aproape orice fel de mâncare se mănâncă cu pâine. Excepție fac pastele și mămăliga.  De aceea, românilor cu intoleranță la gluten le trebuie o alternativă gustoasă pentru pâinea obișnuită din făină de grâu. Pâinicile din fulgi de ovăz sunt o variantă bună, mai ales pentru că ovăzul are un gust ușor dulceag și este extrem de sănătos. Am pregătit și niște video-uri care vă explică mai bine beneficiile ovăzului.

Am auzit mulți care spun că ovăzul este interzis persoanelor cu intoleranță la gluten. Acest lucru este fals. Conform Centrului Bolii Celiace de la Universitatea din Chicago,  ovăzul este practic lipsit de gluten pentru că nu face parte din grupa de cereale a grâului, orzului sau secarei, cele trei categorii de cereale care conțin in mod natural proteina de gluten. In loc de gluten, ovăzul contine o proteina numita avenin.

Ovăzul este considerat sigur pentru consum pentru cei alergici la gluten, mai usor de digerat, prezinta un risc mai redus de a declansa reactii negative si nu este “toxic.” Statisticile arată ca “mai puțin de 1 % dintre bolnavii de boală celiacă prezintă reacții la o alimentație bogată în ovăz.”

Pe lângă fulgii de ovăz, vom folosi la rețeta noastră și semințe: in, floarea-soarelui și chia. Semințele de chia au proprietatea de a-și mări volumul în contact cu apa și a acționa ca un element de legătură pentru celelalte alimente. Însă asta nu e tot ce pot face semințele de chia. Pentru mayași au fost o adevărată revelație. Astăzi, s-au redescoperit și se găsesc în magazinele naturiste. Conțin o multitudine de minerale și alți nutrieți benefici sănătății noastre.  V-am făcut curioși? Iată exact ce fac semințele de chia:

Revenind la meniul nostru pentru persoanele intolerante la gluten, pateul de năut este întotdeauna o variantă rapidă, hrănitoare și chiar gustoasă. Cât de benefic este năutul pentru organism? O cană de năut fiert are 270 de calorii, 45 grame de carbohidrati, 4 grame de grăsime, 15 grame de proteine și 13 grame de fibre. În aceeași cană se întâlnește, de asemenea, 70% din valoarea zilnică de acid folic și 26% din doza recomandată de fier. Este, de asemenea, o sursă bună de minerale, inclusiv mangan, magneziu, zinc și cupru, precum și alte vitamine B, inclusiv tiamina si vitamina B-6.

 

Copiii, adolescenții și femeile, precum și vegetarienii, obțin destul de greu necesarul zilnic de fier. Fierul ajută la refacerea celulelor roșii din sânge si este important pentru funcționarea normală a celulelor. Din cauza ciclului menstrual, femeile au nevoie de o cantitate mai mare de fier decât bărbații, 18 miligrame femeile față de 8 miligrame pe zi la bărbați. După menopauză, nevoile femeilor scad la 8 miligrame pe zi, de asemenea. O cană de năut reprezintă mai mult de 25% din necesarul zilnic de fier al unei femei și mai mult de 50% din cel al bărbatului.

Dacă v-am stârnit interesul pentru aceste preparate, nu vă rămâne decât să vizionați rețetele în video-ul de mai jos și să le încercați în bucătăria voastră. Spor la gătit!

P.S.: Pentru varianta scrisă a rețetei, scroll spre sfârșitul articolului.

 

* Sursa informatii intoleranta gluten: http://www.csid.ro/health/sanatate/boala-celiaca-sau-intoleranta-la-gluten-simptome-complicatii-si-tratament-12633015

*Sursa informatii ovazul si glutenul: https://viataverdeviu.ro/ovazul-lipsit-gluten

Print Friendly, PDF & Email

Be Social

Related Recipes