Maioneza vegetala de post, rapida, fara ou

Maioneza vegetala de post, rapida, fara ou

Maioneza este sosul care dă gust mâncărurilor sofisticante, dar cu toate astea, este la îndemâna oricui. Este simplu de realizat și nimic nu se compară cu o maioneză făcută în casă.

Istoria maionezei

Maioneza a fost inventată în anul 1756 de către bucătarul francez al ducelui de Richelieu. După ce Ducele îi învinge pe britanici la Port Mahon, bucătarul său a dat un ospăț în cinstea victoriei în care urma să includă un sos făcut din smântână și ouă. Dându-și seama că nu exista nicio smântână în bucătărie, bucătarul-șef a substituit smântâna cu uleiul de măsline și astfel, s-a născut o nouă creație culinară. Bucătarul-șef numit noul sos „Mahonnaise” în onoarea victoriei Ducelui de Richelieu.

Astăzi, maioneza se prepară prin combinarea sucului de lămâie cu gălbenuș de ou. Ouăle (conținând lecitină) leagă ingredientele împreună și previn separarea. Apoi, uleiul se adaugă picătură cu picătură, iar amestecul își crește volumul. Adăugarea prea rapidă de ulei va împiedica cele două lichide să se combine (prin emulsionare). Partea mai puțin bună a pregătirii maionezei este că se poate tăia în orice moment, dacă nu învârtim lingura sau telul doar într-o anumită direcție în mod constant. Odată cu apariția mixerelor și blenderelor, totul a devenit mai ușor.

Sunt sute de variante de preparare a maionezei tradiționale. Rețeta clasică din bucătăria mamei spune așa: fierbem un ou până ce se întărește și îi folosim doar gălbenușul. Apoi mai folosim gălbenușul unui ou crud. Amestecăm cele 2 gălbenușe (unul fiert, celălalt crud) și adăugăm o linguriță de muștar dulce și sare după gust. Apoi, începem să punem ulei puțin câte puțin până se înmulțește. Pe parcurs, adăugăm și o linguriță zeamă de lămâie. Si dacă vrem să albim maioneza și să o facem mai moale, folosim un strop de apă (sau mai mulți- depinde de fiecare).

Însă, nu există nicio îndoială că maioneza este plină de grăsime. O cană conține 1440 de calorii, 160 de grame de grăsime și 24 de grame de grăsimi saturate. Este o sursă excelentă de vitamine E și K, dar conține, de asemenea, aproape 50% din cantitatea zilnică recomandată de sodiu. În plus, consumul regulat de ouă nu ne ajută prea mult organismul. Cercetătorii de la Universitatea de Vest din Canada au examinat peste 1.200 de bărbați și femei, pentru a ajunge la concluzia că acest consum regulat de gălbenușuri de ou a fost de două treimi mai rău ca și fumatul atunci când vine vorba de placa carotidă în artere, un factor de risc cunoscut pentru accident vascular cerebral și atac de cord.

Și atunci, am zis să găsim alternative mai sănătoase la maioneza pe care o îndrăgim așa tare. În primul rând, putem înlocui uleiul de floarea-soarelui cu cel de măsline, este mai dietetic. Apoi, înlocuim și ouăle cu alte variante, precum laptele de soia sau pufuleții. Da, ați citit bine. Există și o rețetă de maioneză din pufuleți. Dar să le luăm pe rând. Aceste rețete sunt perfecte pentru perioadele de post.

Reteta maioneza din lapte de soia

Ingrediente:

  • 1 ceașcă lapte de soia
  • 2 cești ulei de măsline (sau ulei floarea soarelui)
  • 2 linguri zeamă lămâie
  • 1/4 linguriță sare
  • 2 lingurițe muștar

 

Se pun toate ingredientele într-un bol mai adânc. Se ia un blender și se omogenizează totul până ce capătă aspectul de maioneză. Simplu, gustos și gata în 2 minute.

Reteta maioneza cu pufuleti

Ingrediente:

  • 2 mâini de pufuleți
  • 1 linguriță muștar
  • 1/4 linguriță sare
  • 150 ml ulei de măsline (sau ulei floarea soarelui)
  • 1 lingura zeamă de lămâie

 

Se pun pufuleții într-o sită și se trec printr-un jet de apă pentru a se inmuia. Îi lăsăm 5 minute să se îmbibe, pentru a deveni o pastă. Apoi îi punem într-un castron, alături de restul ingredientelor (mustar, sare), dar fără ulei. Omogenizăm cu un mixer și uleiul îl turnăm separat, puțin câte puțin. Adăugăm apoi zeama de lămâie și maioneza din pufuleți este gata.

Dar rețeta cea mai interesantă de maioneză am descoperit-o la Centrul de Sănătate de la Podiș . Aici, bucătăresele sunt specializate pe rețete vegetariene pentru că Centrul de Sănătate promovează un stil de viață sănătos atât prin alimentație, cât și prin exercițiu fizic. Așadar, vă împărtășesc rețeta lor de maioneză în acest video și mai jos, aveți și varianta scrisă a rețetei.

Print Friendly, PDF & Email

Be Social

Related Recipes