Drob de hrisca

Drob de hrisca

Hrisca – o sămânță bogată în nutrienți, fără gluten, consumată abundent în țările asiatice de secole – devine din ce în ce mai populară în S.U.A și Europa, datorită multor beneficii pentru sănătate.

În timp ce majoritatea oamenilor se gândesc la hrișcă ca la o cereală, puțini știu că este de fapt o sămânță bogată în proteine și fibre. Acesta susține sănătatea inimii și poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat și a tulburărilor digestive. De fapt, semințele de hrișcă, denumite și „crupe”, sunt pline de substanțe nutritive și antioxidanți – cum ar fi rutina, tianina și catechina – adesea denumite „superalimente”.

Hrișca are 6 g de proteine, 33 g carbohidrați, 5 g fibre. doar 1.5 g de zaharuri, 86 mg mangan (34%), 86 mg magneziu (21%), 118 mg fosfor (12%), 34 mg fier (7%), 6 mg niacină (8%), 1 mg zinc (7%), 24 mg folat (6%)

De fapt, hrișca are mai multă proteină decât orice formă de orez, grâu, mei sau porumb. Ea conține aproximativ 11-14 grame de proteine pentru fiecare 100 grame. Nu este o cantitate la fel de mare ca și quinoa sau fasolea, leguminoase, dar este mai mare decât cele mai multe cereale integrale.

Dacă sunteți vegetarian sau vegan, hrișca este o mâncare excelentă pentru a o include în mod regulat în dieta dvs. deoarece oferă două tipuri de aminoacizi esențiali – pe care nu le puteți face singuri și trebuie să îi obțineți din alimentele pe care le consumați. Hrișca are aminoacizi esențiali numiți lizină și arginină. Ce este important în legătură cu asta? Acești aminoacizi specifici nu se găsesc în multe alte cereale obișnuite sau cereale integrale, astfel încât obținerea lor de la hrișcă vă asigură că acoperiți întreaga gamă de proteine esențiale pe care le are corpul dumneavoastră.

În studiile clinice, concluziile sugerează că hrișca poate ajuta la scăderea inflamației și nivelurile de colesterol nesănătoase, ajutând în același timp la prevenirea bolilor de inimă. Alimentația cu hrișcă este asociată cu un nivel scăzut al serului total de colesterol, plus că scade nivelul de „colesterol rău” în timp ce crește colesterolul „bun”.  Rutin, un fitonutrient găsit în hrișcă, este un antioxidant important pentru sănătatea cardiovasculară.

Hrișca conține compuși fenolici de protecție și antioxidanți care pot ajuta la combaterea cancerului sau a formării bolilor de inimă, în plus față de sprijinirea creierului, ficatului și sănătății digestive.

În mod obișnuit, hrișca nu are un gust extraordinar, dar combinată cu ingredientele potrivite, poate ieși o rețetă minunată. Drobul de hrișcă este un preparat specific restaurantului Veg Up. Cristina Soare, managerul restaurantului ne-a explicat îndeaproape care sunt pașii unei asemenea rețete delicioase.

Print Friendly, PDF & Email

Be Social