Cosulete cu branza tofu si smantana de caju

Cosulete cu branza tofu si smantana de caju

Pentru că produsele de patiserie sunt potrivite în orice situație și ca gustare și ca aperitiv, o să preparăm astăzi o rețetă super simplă, dar care îți va oferi răsplata unui lucru făcut de mâinile tale. Spun asta pentru că nu voi folosi aluat de foietaj din comerț, așa cum mai fac uneori. Azi, preparăm noi aluatul coșulețelor. Din fulgi de ovăz. Știu, sună ciudat. Cam greu de crezut cum se vor lega fulgii. Dar nu îți dezvălui secretul. Trebuie să urmărești video-ul rețetei.  Până atunci, îți spunem de ce este bine să folosești în alimentația ta ovăzul.

În plus, tot azi vom învăța să facem smântână de caju, pentru că face parte din compoziția coșulețelor. Nu este deloc dificil, aveți nevoie de o cană de caju înmuiat în prealabil câteva ore, 1 pahar de apă, zeama de la o jumătate de lămâie și sare după gust. Totul pus în blender si voila, smântâna este gata! O poți folosi fără grija că te va îngrășa, fiindcă nu are colesterol. Pentru pofticioși, se poate mânca chiar și goală cu puțină pâine. Pentru ceilalți, smântâna de caju se poate folosi în mâncăruri, sosuri și creme.

Pe lângă smântâna de caju, în compoziție vom introduce și brânza tofu, un alt substitut minunat al lactatelor, fără să ne îngrijorăm de efectele negative.

Tofu (cunoscut și sub numele de caș de soia) este un aliment moale alb făcut din închegarea laptelui de soia. Sună groaznic? Nu chiar. Ideea că este închegat din lapte de soia face tofu să nu fie agreat de multă lume, fără a-i da o șansă reală.

O scurtă istorie a Tofu
Tofu a existat de peste 3000 de ani. Originile sale se găsesc cu singuranță în China. De acolo, s-a răspândit în Japonia și din Japonia, apoi încet s-a răspândit în alte țări din Asia. Tofu nu a ajuns la ceea ce sunt acum Statele Unite ale Americii (atunci, cele 13 Colonii) până la 1770, când Benjamin Franklin (da, Ben Franklin) a scris botanistului  John Bartram de la Londra despre brânza chinezească „specială“ pe care el a încercat-o ,numind-o „Tau Fu”. În scrisoarea sa, Franklin a inclus și câteva boabe de soia, pe care Bartram în cele din urmă a învățat cum să le crească și să experimenteze laptele de soia.

Cum este făcut Tofu?
Este de fapt destul de ușor de descris modul în care se face tofu. Pe scurt, tofu se face prin închegarea laptelui de soia cu oțet, lămâie sau nagiri (un coagulant natural derivat din apa de ocean) apoi se strecoară cheagurile printr-un tifon, iar presarea cheagurilor împreună formează un bloc. Cu cât cheagurile sunt mai ferm apăsate, cu atât tofu este mai mătăsos, moale și ferm în același timp.

Ceea ce-mi place la tofu comparativ cu alte proteine din leguminoase este că poate fi foarte versatil.  Finețea brânzei tofu este de fapt un lucru minunat pentru că poți face atât de multe lucruri cu ea.

Mulți spun că produsele din soia ar fi dăunătoare pentru organism. Dar iată care sunt beneficiile:

Consumarea de brânză tofu poate reduce riscul de boli cardiovasculare, cancere de sân și de prostată, osteoporoză și boli de ficat. De asemenea, ajută la scăderea colesterolului. Tofu este foarte scăzut în calorii, sodiu, zahăr și grăsimi saturate în timp ce conține 9-10 grame de proteine pe jumătate de cană.  Este, de asemenea, un aliment fără gluten și colesterol.

Dezavantajul la tofu? Ei bine, în acest moment, atât de multe plante de soia sunt modificate genetic, că unele dintre calitățile lor nutritive au scăzut, dar acesta este cazul tuturor alimentelor, așa că eu personal nu găsesc această informație alarmantă. Există, de asemenea, studii de cercetare, care spun că produsele alimentare pe bază de soia sunt rele pentru barbati. Soia este pusă în atât de multe produse încât, dacă ar fi fost cu adevărat rău pentru bărbați, ar exista mai multe cercetări cu privire la acest lucru și mult mai multe probleme de sănătate asociate cu soia. Men’s Health a publicat un articol în 2009, despre un bărbat care a dezvoltat „sâni“ și a observat că nivelul de estrogen a crescut din cauza consumului de soia. Problema a fost că el bea aproximativ trei litri de lapte de soia pe zi, care, să fim sinceri, nu este normal. Deci, practic, soia este bună în moderație și dacă este posibil optați pentru a cumpăra produse ecologice din soia pentru a obține cea mai bună valoare nutritivă.

Dacă sunteți interesați de tofu, puteți cumpăra această brânză vegană de la supermarketuri sau magazine naturiste.  Eu folosesc tofu de la Sanovita, pe care îl găsesc la prietena mea, Luciana Garvăn. Mailul ei este luciana.garvan@sanovita.ro   Sau observ că există și varianta online: https://www.planteea.ro/produs/tofu-plus-sare-200g-sano-vita-20436/

Ceea ce-mi place la Sanovita este că folosesc boabe nemodificate genetic și știu că voi mânca sănătos.

Așadar, să trecem la treabă acum că știm ceea ce vom găti. 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Be Social