Perioada Pastelui aduce in discutie un aspect interesant legat de alimentatie. Multi romani, urmand traditiile religioase din tara noastra, au urmat de curand asa-numitul post al Pastelui. Ne-am gandit sa stam de vorba din nou cu medicul nostru colaborator, Bogdan Popa, despre ce inseamna postul, dincolo de aspectul sau confesional.
Ce reprezinta postul din punct de vedere medical?
Din punct de vedere medical, sau mai bine spus nutritional, postul se caracterizeaza prin absenta alimentelor de origine animala. Aceasta cutuma are ca scop scaderea importantei acordate mancarii, accentul fiind pus pe o alimentatie sanatoasa care ar putea favoriza o stare spirituala adecvata Sarbatorilor.
Sunt aceste abtineri periodice bune pentru organismul nostru?
Pentru persoanele care nu pot renunta la mancarurile grase in dieta de zi cu zi, perioadele de post pot sa fie benefice. Aceste perioade insa, sunt prea putine pentru a avea un impact de durata. Si tragedia este ca imediat dupa sfarsitul postului se produce imbuibarea, cu revenirea brusca la obiceiurile nesanatoase.
Ce se intampla cu organismul nostru atunci cand postim?
In principiu inlocuirea grasimilor animale cu alimente dietetice scade timpul de digestie, scade numarul total al caloriilor, scade grasimile din sange, etc. Dar aceasta doar pe perioada postului. Totul este reversibil odata cu reluarea obiceiurilor alimentare nesanatoase. Inlocuirea carnii cu multi carbohidrati (cartof, paste,orez) poate sa duca la castig ponderal. In timpul postului pot sa existe tulburari digestive, cu precadere senzatia de balonare. Aceasta apare mai ales daca se introduc alimente nefolosite in mod normal.
„Tragedia este ca imediat dupa sfarsitul postului se produce imbuibarea, cu revenirea la obiceiurile nesanatoase.”
Care este periodicitatea cu care putem tine post ( mai ales cel „negru”) fara sa ne afecteze sanatatea?
Ideal ar fi ca macar doua zile pe saptamana sa avem o dieta fara produse de origine animala, cu mentiunea ca nici in celelalte zile nu trebuie sa exageram cu grasimile animale.
Postul negru poate sa fie tinut doar de persoane care nu au diabet (poate aparea hipoglicemia). La persoanele cu ulcer apar dureri digestive. Ar trebui evitat in general de cei care nu suporta un regim de crutare digestiva. Nu ar trebui sa tinem post negru daca ne produce disconfort.
Care ar fi primele simptome care sa indice nereguli in timpul unui post?
Daca apar tulburari digestive trebuie inlocuite acele alimente care le provoaca. Cred ca trebuie sa ne straduim ca mancarea din post sa fie cat mai variata si echilibrata. Daca in timpul postului castigam kilograme, este clar ca dieta este hipercalorica. Trebuie sa abordam postul cu imaginatie in bucatarie, o saptamana fara carne nu inseamna fasole si cartofi la fiecare masa.
[notification type=”alert-info” close=”false” ]Cat de periculoase sunt dietele de slabit?[/notification]
[notification type=”alert-info” close=”false” ]Au efect dietele de detoxifiere? [/notification]
[notification type=”alert-info” close=”false” ]Dereglarile alimentare: anorexia si bulimia nervoasa[/notification]
No comments yet.