articol diete de slabit

Dietele de slabit

         Exista in ziua de azi o varietate coplesitoare de diete de slabit, care mai de care mai curioase si mai greu de tinut. Tentate de efectele imediate, multe femei le incearca, fara sa aiba o informatie fundamentata despre meniul propus. De cele mai multe ori, nu se ia in considerare aspectul cel mai important: cum afecteaza aceste diete sanatatea organismului, pe termen lung. Stam din nou de vorba cu medicul Bogdan Popa ca sa aflam mai multe despre partea mai putin placuta a acestor diete. Si bineinteles, pentru ca mai e putin pana la plaja, am intrebat  si ce trebuie sa facem ca sa slabim frumos si durabil.

Care sunt principalele mituri cand vorbim de dieta de slabit?

             Sunt nenumarate mituri legate de dietele de slabit. Daca ar fi sa facem o trecere in revista rapida, putem sa amintim:

– poti pierde kilogramele in exces fara a face efortul de a schimba obiceiurile alimentare nesanatoase.
– poti slabi fara sa faci miscare. Multi considera ca practic stand pe canapea si luand o pilula magica se pot pierde kilograme.
– prin cure de slabire nu poti face rau organismului.
– impreuna cu kilogramele pierdute, se pierde si tesut adipos.
– ca doar consumand anumite tipuri de factori nutrivi ( de exemplu proteine) se poate slabi.
Toate aceste idei asociate dietelor de slabit sunt bineinteles, pe cat de neadevarate, pe atat de daunatoare.

Ce parerea au medicii de astfel de regimuri drastice?

        Medicii incurajeaza pierderea constanta a greutatii (aproximativ 2-3 kg pe luna) printr-o dieta hipocalorica. Aceasta dieta se calculeaza pe baza greutatii ideale si pe nevoile metabolice. Ea este bazata pe alimente sarace in grasimi, cu indice glicemic scazut, fara a renunta la unele produse necesare pentru buna functionare a organismului (fructe, legume) si bineinteles asociind miscarea adaptata fiecarei persoane.
Regimurile drastice sunt totusi eficiente pentru ca oamenii slabesc vizibil, foarte rapid. Dar uneori kilogramele date jos repede sunt puse imediat la loc pentru ca organismul se adapteaza. Totodata privarea de anumiti factori nutritivi si excesul de proteine si lipide in cazul unor cure duce la instalarea acidiozei metabolice, un proces foarte periculos. In alte cazuri prin regim hiperproteic doar scoatem apa din organism deshidratandu-ne.
Acestea sunt doar cateva din multele motive pentru care nu e bine sa slabim rapid.

„Medicii incurajeaza pierderea constanta a greutatii (aproximativ 2-3 kg pe luna) printr-o dieta hipocalorica.”

Cum pot ele sa afecteze organismul, pe termen lung?

        Pe termen lung se pot realiza dezechilibre. Prin aportul unor medicamente de slabit ce contin analogi hormonali putem sa dam peste cap sistemul endocrin. Apoi variatiile de greutate nu sunt benefice. Scotand apa din organism ne deshidratam. Nemaimancand fructe si legume ne privam corpul de vitaminele atat de necesare, devenind mai obositi si mai susceptibili la infectii. Trebuie inteles ca organismul trebuie obisnuit cu un consum mai mare al resurselor (de exemplu prin miscare) si cu un aport caloric mai mic.

Foarte multe astfel de diete sunt bazate pe  meniuri carnate. Care este riscul?

          Aceste meniuri se bazeaza pe faptul ca organismul nu poate asimila decat o anumita cantitate de proteine la o masa, pe restul o elimina. Un alt efect ar fi eliminarea masiva a apei din organism cu rezultate aparent favorabile la cantar. Insa dezavantajele sunt privarea de anumite substante ( cum ar fi unele vitamine), cresterea acidului uric si creatininei si nu in ultimul rand imbatranirea organismului. Trebuie reamintit ca produsele din carne sunt cele mai bogate in substante chimice si hormoni.

„Trebuie inteles ca organismul trebuie obisnuit cu un consum mai mare al resurselor (de exemplu prin miscare) si cu un aport caloric mai mic.”

Ce ne puteti spune despre suplimentele alimentare sau diversele tratamentele pentru slabit disponibile in farmacii? Dar despre interventiile chirurgicale precum cea de micsorare a stomacului?

          Organismul nu poate sa fie usor „pacalit” sa distruga depozitele adipoasele fara sa existe un necesar de energie crescut. Pentru a crea energie ardem preferential glucide si abia apoi grasimi. De aceea se recomanda exercitiul fizic de durata. Medicamentele care stimuleaza arderea de grasimi (cresc metabolismul bazal) si sunt asemanatoare unor hormoni din corp creeaza mari dezechilibre. Au fost cazuri de astfel de medicamente retrase de FDA (n.r Administratia de Alimentatie si Medicamentatie) in SUA. Insa majoritatea produselor sunt fara efect cert dovedit, poate doar placebo.
Chirurgia bariatrica se recomanda pacientilor cu obezitate care trebuie sa piarda in greutate foarte mult iar metodele normale de slabit nu sunt suficiente. Amelioreaza anumite afectiuni precum diabetul zaharat sau sindromul de apnee in somn.  Pacientii trebuie sa fie disciplinati in ceea ce priveste modul de viata dupa operatie respectand indicatiile nutritive. Chiar si asa, kilogramele se pierd si prin exercitiu fizic postoperator.

Care este cea mai buna solutie pentru mentinerea unui corp armonios, suplu?

         Dieta mediteraneeana este una din cele mai echilibrate. Ea recomanda 5-7 portii de fructe si legume pe zi (o portie are cam 80 de grame), carne cat mai putina, de preferat peste, produse nerafinate, integrale, miscare zilnica moderata de minim 30 de minute, apa 2l/zi si un total caloric adecvat nevoilor metabolice.

[notification type=”alert-info” close=”false” ]Dereglarile alimentare: anorexia si bulimia nervoasa[/notification]

[notification type=”alert-info” close=”false” ]Au efect dietele de detoxifiere? [/notification]

Print Friendly, PDF & Email
No comments yet.

Lasă un răspuns